Gazdaság

Hatékony támogatási program

Az öt munkatársnál többet foglalkoztató tervezőirodák is pályázhatnak

Folytatódik az építőipar technológiai korszerűsítését és hatékonyságának növelését segítő támogatási program, a hárommilliárd forintos keretösszegre tegnaptól már pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások.

Hatékony támogatási program
Nagy a vállalkozások igénye a technológiaváltás finanszírozása iránt
Fotó: MH/Katona László

A mikrovállalkozások nyolc- és ötvenmillió forint közötti, a kis- és középvállalkozások huszonöt- és négyszázmillió forint közötti támogatást nyerhetnek el – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára tegnap budapesti sajtótájékoztatóján. Jelentkezni a rendelkezésre álló forrás összegének másfélszeresét elérő igény beérkezéséig, de legkésőbb október 4-ig lehet. A kiírás szerint a korszerű eszközök és gépek beszerzésén túl a tervezői vállalkozások önálló fejlesztései is támogathatók. György László hozzátette, az előző kiíráshoz képest fontos változás, hogy már az öt munkatársnál többet foglalkoztató tervezőirodák is jelentkezhetnek. Hangsúlyozta: az első fél évben a magyar gazdaság nőtt a legnagyobb ütemben az Európai Unióban, így lehetőség nyílt az építőipari vállalkozások újabb támogatására. Kiemelte azt is, hogy a hazai építőipar termelése az év első hét hónapjában 34,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az államtitkár megjegyezte: nagy a vállalkozások igénye a technológiaváltás támogatása iránt, az idén meghirdetett és már odaítélt hatmilliárd forintra több mint tizenkilencmilliárd forintos kérelem érkezett. A szerdán megjelent kiírás szerint az odaítélt támogatás a tervezett fejlesztés költségeinek huszonöt-ötven százaléka lehet. A tervezői irodák támogatása kapcsán György László kiemelte a legkorszerűbb digitális technológiák térnyerését; mint mondta, a 21. századi tervezési eljárások alkalmazása elősegíti a kivitelezési határidők és költségek tartását. Az államtitkár szerint a támogatás hatékony, az adatok szerint a korábbi nyertes építőipari vállalkozások termelékenysége negyvennégy százalékkal nőtt egy év alatt, ez jelentősen meghaladja az építőipari átlagot.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbb közzétett adatai szerint az építőipari termelés volumene július­ban 32,9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, a jú­niusihoz képest pedig 9,6 százalékkal bővült.

Kapcsolódó írásaink

Tovább pörög az építőipar az országban

ĀAz ágazat teljesítményének növekedését a magas kereslet mellett a foglalkoztatottak számának emelkedése, a technológia fejlődése és a jobb munkaszervezés magyarázhatja

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom