Gazdaság

Emelkedett a nyáron a hazai autópályák forgalma

A heti helyett egyre többen választják a havi vagy az éves matricát

Minden téren erőteljes növekedést tapasztalt a nyári hónapokban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. a hazai díjfizetős útszakaszokon. A társaság tegnap közölte, idén júniusban, júliusban és augusztusban összesen 4,6 millió e-matricát vásároltak, és szinte valamennyi matricatípusból több fogyott, mint amennyi 2018 nyári hónapjaiban. Ezen belül a külföldi rendszámra történő vásárlások száma 2,5 millió volt.

Emelkedett a nyáron a hazai autópályák forgalma
A nyári balatoni szezon miatt a NÚSZ kiemelten figyelte az M7-es forgalmát
Fotó: MH

Nemcsak az értékesítés pörgött fel, hanem az útdíjellenőrzés is. A NÚSZ kamerái és szakemberei a nyáron összesen 123 millió járművet láttak és ellenőriztek, csak augusztusban több mint 45 milliót. Az e-útdíj-rendszerben 2,4 százalékkal, az e-matrica-rendszerben 4,5 százalékkal növelte az ellenőrzések számát a NÚSZ. A legnagyobb mértékben a motorosok havi matricája nőtt: darabszámban több mint harminc, bevételt tekintve közel 24 százalékos a növekedés. Hasonló a tendencia az autósok körében is: a NÚSZ Üzleti Intelligencia Osztálya szerint a heti – tíznapos – matrica helyett ma már egyre többen a havi országos vagy az éves megyei matricát választják.

Közölték azt is, hogy a nyári balatoni szezon miatt kiemelten figyelték az M7-es autópálya forgalmának az alakulását. Ezen a téren is augusztus volt a legkiemelkedőbb. Szombatonként a sztráda átlagos napi forgalma megközelítette a 45 ezer járművet. Ez majdnem háromszorosa egy átlagos januári szombat forgalmának. A legkevésbé forgalmasnak a keddi napok bizonyultak. A NÚSZ által feldolgozott adatok azt mutatják, hogy a forgalom szempontjából már nincs igazán lényeges különbség a pénteki és a szombati napok között az M7-esen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom