Gazdaság

Palkovics: A kutatás és az innováció kiemelten fontos feladat

A kutatás és az innováció kiemelten fontos a globális kihívások kezelése és a versenyképesség megőrzése érdekében - állapította meg svéd partnereivel hétfőn folytatott stockholmi tárgyalásain Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics: A kutatás és az innováció kiemelten fontos feladat
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter
Fotó: MH

A tárca közleménye szerint 2010 óta nem volt kétoldalú miniszteri szintű egyeztetés az európai iparpolitika, a kutatásfejlesztési és az innováció kormányzati prioritásokról, illetve azok eszköztáráról, valamint a felsőoktatás területén a két ország közötti együttműködés lehetőségeiről.

Matilda Enkrans felsőoktatási és kutatásfejlesztési miniszterrel, valamint Ibrahim Baylan iparpolitikáért és innovációért felelős miniszterrel egyetértettek abban, hogy Európának közös és kiegyensúlyozott célok mentén kell lehetőségeit maximalizálni és ebben a kétoldalú együttműködés folyamatos keresése alapvető - olvasható a közleményben.

Palkovics László találkozott a Svéd Királyi Tudományos Akadémia főtitkárával és az Akadémia elnökségének több tagjával. A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarországon a kutatásfejlesztés intézményrendszerének átalakítását követően több pénz áll a kutatók rendelkezésére, a kormány elkötelezett a költségvetés emelése mellett a következő években is, és továbbra is biztosított a kutatás szabadsága. A kutatói hálózat átalakításának célja a magyar kutatásfejlesztési és innovációs eredmények és hatékonyság növelése - közölte a minisztérium.

Kapcsolódó írásaink