Gazdaság

Főszerepben az amerikai jegybank döntései

Hétindító. A tengerentúli szövetségi bankrendszer regionális vezetői között is megoszlanak a vélemények egy esetleges újabb kamatvágás mértékéről

A hét legfontosabb kérdése, milyen monetáris politikát követ ezután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, az eurózónából pedig hangulatindexek érkeznek. Idehaza továbbra is rekordalacsony szinten a munkanélküliség.

Főszerepben az amerikai jegybank döntései
Virovácz Péter, az ING Bank elemzője
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A héten az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) több regionális vezetője is megszólal annak kapcsán, hogyan látják a gazdaság helyzetét, és milyen intézkedéseket tartanak szükségesnek. Mindezt pedig azért, mert lassul a gazdasági növekedés üteme, a piac pedig mennyiségi lazításra és/vagy további kamatcsökkentésre számít – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője. Hozzátette, a Feden belül is nagy a bizonytalanság, az egyet nem értés, ennek részben a Kínával folytatott kereskedelmi háború is az oka, a szövetségi bankrendszer vezetőin belül pedig egyvalaki volt csupán, aki nem huszonöt, hanem ötven bázispontos kamatcsökkentést szorgalmazott, de a lazítást illetően sem volt teljesen egyhangú az álláspont – magyarázta az elemző. Donald Trump elnök egyébként így is számos kritikával illeti a Fed döntéseit, és jóval nagyobb kamatvágást tartana indokoltnak.

Csütörtökön – immár harmadszor – a második negyedéves gazdasági növekedésről jelennek meg adatok, a harmadik felülvizsgálat kétszázalékos GDP-növekedést mutathat, szemben az első negyedéves 3,5 százalékkal, azaz a lassulás jelei már láthatók – mutatott rá Virovácz Péter.

Hasonló tendencia derülhet ki pénteken, a tartós fogyasztási cikkek rendelésállományából, ez a számsor együtt mozog a gazdasági növekedés ütemével, nagyjából fél évre előre jelzi a várható tendenciát. Ugyanígy a fogyasztási deflátor – ez felel meg az idehaza ismert és közölt inflációs adatoknak, az amerikai, azonos néven emlegetett számsor összetettebb adathalmazból áll – a növekvő bérek és a feszes munkaerőpiac fényében 1,8 százalékos növekedést mutathat éves szinten, a Fed célja két százalék. Ez a mutató szintén befolyással lehet egy esetleges kamatvágásra vagy éppen annak mértékére.

Európából eközben bizalmi indexek érkeznek, ma az euróövezetből. A feldolgozóipari bizalmi index mélyrepülést, míg a szolgáltatóipari bővülést jelez, ha pedig a kompozit, összesített mutatót nézzük, ez 51,5 lehet az előző havi 51,9 után, itt az ötven pont számít vízválasztónak vagy inkább stagnálásnak – mondta az elemző. Németországot illetően sincs ok az optimizmusra, az üzleti ifo hangulatindex is pesszimizmust sugallhat, 91,8 pontos értékre számíthatunk, itt száz pont jelenti a válaszvonalat. A tőzsdékre eközben a Brexittel kapcsolatos fejlemények lehetnek hatással, a héten derül ki ugyanis, törvényesen függesztette-e fel Boris Johnson a parlamentet, és kényszerítik, kényszeríthetik-e annak összehívására. Ugyancsak a héten zajlanak majd tárgyalások az ír határellenőrzés mikéntjéről, feltételeiről.

Kedden a magyar, szerdán pedig a cseh jegybank kamatdöntő ülése lesz, Virovácz Péter szerint közös tényező az emelkedő inflációs környezet, de amíg a magyar jegybank kivár a monetáris politika megváltoztatásával, és az infláció közelít az MNB kitűzött céljához, addig a cseh nemzeti bank – kevés jegybank gondolkodik most ebben – az alapkamat emelését helyezte kilátásba. Virovácz Péter szerint itt sem lesz változás, maradhat a két százalék, míg a magyar jegybanki politika fókuszában az infláció célértéken tartása áll. Többek között a hosszú távú célok érdekében nincs árfolyamcélja, ám ez csak az egyik bizonytalan világpiaci tényező, a másik például az olajárak alakulása, ami szintén nem kedvezett a magyar fizetőeszköz erejének.

A hét közepén publikálja a KSH a hazai augusztusi munkanélküliségi rátát, a foglalkoztatottság tovább nő az elemző szerint, kedvező 3,4 százalékos rátára számítunk, a magyar gazdasági növekedés erről az oldalról nincs veszélyben.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom