Gazdaság

Lakótelepi radiátorcserére is kiterjed az Otthon melege progam

Schanda Tamás: Ez a pályázat azért kiemelten fontos, mert Magyarországon még mindig van nagyjából kétezer olyan lakás, ahol a fűtés egyedileg nem szabályozható

Indulása óta már háromszáztízezer család kapott támogatást az Otthon melege programban, amely újabb kiírással folytatódik.

Lakótelepi radiátorcserére is kiterjed az Otthon melege progam
Az állami támogatás célja az is, hogy a társasházakban élők számára mérhető és szabályozható legyen a fűtés, valamint lecserélhessék radiátoraikat
Fotó: MH

A program vissza nem térítendő támogatással ösztönzi a háztartások energetikai korszerűsítését, hozzájárul a családok rezsiterheinek csökkentéséhez – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a tegnapi sajtótájékoztatón Budapesten.

Kiemelte, új pályázattal folytatódik a program, arra jövő keddtől lehet pályázni. A támogatás a társasházi távfűtéses lakások fűtési rendszereinek szabályozhatóságát szolgálja majd, valamint a radiátorcserét. A keretösszeg kétmilliárd forint. A vissza nem térítendő támogatás mértéke az elszámolható költségek tíz és ötven százaléka között lehet, lakásonként maximum háromszázötvenezer, pályázatonként maximum hetvenötmillió forint értékben. A pályázat részletei az Nfsi.hu web­oldalon elérhetők el. Ez a pályázat azért kiemelten fontos, mert Magyarországon még mindig van nagyjából kétezer olyan lakás, ahol a fűtés egyedileg nem szabályozható – mondta az államtitkár.

Schanda Tamás hangsúlyozta, a kormány döntéseivel segíti azt, hogy az embereknek kevesebbet kelljen fizetni rezsire. Ezt szolgálja az Otthon melege program is. A 2014-ben indult programban csaknem háromszáztízezer háztartásban valósítottak meg energetikai korszerűsítést, amelyek összértéke elérte a hetvenmilliárd forintot. Ebből 36 milliárd forint a kormány által nyújtott vissza nem térítendő támogatás volt.

Az államtitkár ismertette: az elmúlt öt évben nyújtott támogatásokkal a magyar családok korszerűbbre cserélhették háztartási gépeiket, kazánjaikat, lakásuk vagy házuk nyílászáróit, és jutott forrás a társasházak szigetelésére is. A fejlesztésekkel évente háromszázmillió kilowattóra lakossági energia megtakarítást értek el, ez pedig százezer háztartás éves elektromosenergia-fogyasztásának felel meg.

A program évi több mint tízmilliárd forint rezsicsökkentést jelentett a lakosságnak. A program sikerét az is jól mutatja, hogy a szaktárcának rendszeresen meg kellett emelni a rendelkezésre álló pályázati keretet.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom