Gazdaság

A paksi bővítés klímavédelmi szempontból is fontos

A cél, hogy a fogyasztók tiszta, megfizethető energiához jussanak

Ellátásbiztonsági és klímavédelmi szempontból is elkerülhetetlen a Paksi Atomerőmű két új blokkjának megépítése – jelentette ki tegnap Süli János, a bővítésért felelős tárca nélküli miniszter.

Magyarország energiaigénye folyamatosan nő, tavaly 0,8 százalékkal emelkedett a fogyasztás, amelynek legalább harminc százalékát import fedezi – mondta tegnap Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős miniszter Debrecenben a Magyar Elektrotechnikai Egyesület 66. vándorgyűlésén. Emlékeztetett, hogy a Paksi Atomerőmű jelenleg működő négy blokkjának meghosszabbított üzemideje 2032 és 2037 között lejár, és a szenes kapacitások is idővel kivezetésre kerülnek – írta a távirati iroda.

A paksi két új blokk megépítése elkerülhetetlen ahhoz, hogy az országban hosszú távon rendelkezésre álljon a biztonságosan megtermelt, olcsó villamos energia. A beruházásról szólva elmondta, idén június 20-án elkezdődött az első felvonulási épületek kivitelezése.

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára előadásában kifejtette: a villamosenergia-szektor az európai energia- és klímapolitika kulcsterülete. Ahhoz, hogy sikerüljön megvalósítani a kitűzött célokat, és az európai gazdaság 2050-re klímasemleges legyen, a szektor mélyreható átalakítása szükséges.

Az államtitkár a véglegesítés előtt álló Nemzeti energiastratégiáról szólva elmondta: a cél, hogy a fogyasztók hosszabb távon, 2030 és 2040 között tiszta, okos, megfizethető energiához jussanak. Közölte azt is, Magyarország ellátását már jelenleg is hatvan százalékban karbonsemleges energia biztosítja, és az új paksi blokkok üzembe állításával csökkenhet az import aránya.

Kapcsolódó írásaink