Gazdaság

A felzárkózásnak az erős hazai tőkepiac is része

Előtérben a belföldi vállalati kötvénypiac támogatása, a hosszú távú megtakarítások ösztönzése és a kis- és közepes vállalatok tőkéhez juttatása állami segítséggel

A bankokat és az állami vállalatok döntő többségét mindenképpen érdemes a tőzsdére vinni, a kormánynak pedig a jegybank 330 pontos javaslatcsomagját megvalósítani – közölte tegnap Matolcsy György jegybankelnök.

A felzárkózásnak az erős hazai tőkepiac is része
Matolcsy György: Végre kellene hajtani a jegybank 330 pontos javaslatcsomagját
Fotó: BÉT

Bemutatta tegnap a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a nyilvánosság számára a BÉT50-et az ötven hazai vállalat sikertörténete címet viselő kiadványát, a középvállalatok éves csúcstalálkozóján. A BÉT50 konferenciát Patai Mihály, a BÉT elnöke és a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és Matolcsy György jegybankelnök nyitotta meg. A jegybankelnök szerint abban, hogy mostanra magyar sikermodellről lehet beszélni, fontos szerepet játszott, hogy a gazdaságpolitika és a monetáris politika képes volt kezelni a pénz világából indult válságot.

A 21. század három legnagyobb kihívását a világ vezető fintechjei három fontos területen látják: a geo­politika, a technológia és a pénz területén. Matolcsy szerint a geopolitika területén Magyarország kitűnően vizsgázik, a globális hatalmak közül mindegyiknél sikerült elérni azt, hogy érdekeltté váltak Magyarország és a térség sikerében – adta hírül a Portfolio. A technológia területén Magyarország használja az elmúlt kétszáz év sikerreceptjeit: használja az angolszász modellt, ahol a vállalkozások állnak a középpontban.

Használja az európai piacgazdasági modellt, ahol az állam és a piac okos, szolidáris szövetségben működik együtt, és használja az ázsiai modelleket, ott kétfélét, egy erőteljesen belső és állami iparpolitikára építő japán és dél-koreai modellt és egy erőteljesen külföldi működőtőkére építő hongkongi, tajvani, szingapúri modellt, Magyarország mindegyikből használ valamit, ehhez kell hozzáilleszteni a belső innovációt. A jól működő erős tőkepiac, az erős tőzsde, részvény- és kötvénypiacok részei a magyar növekedésnek és felzárkózásnak. Matolcsy szerint a versenyképességi fordulatot célzó javaslatokat minél hamarabb végre kell hajtani, a jegybankelnök ezt már a minimumnak tartja, az MNB 2030-ig javasolja a magyar kormánynak, hogy végrehajtsa a 330 javaslatot, ez a leggyorsabb és leghatékonyabb válasz az előttünk álló kihívásokra.

A versenyképességi program pontjai között több olyan is van, amely a tőkepiac fejlesztését célozza. Matolcsy György megemlítette, hogy a bankokat és az állami vállalatok döntő többségét mindenképpen érdemes a tőzsdére vinni. Véleménye szerint fontos a belföldi vállalati kötvénypiac támogatása, a hosszútávú megtakarítások ösztönzése, a kis- és közepes vállalkozások tőkéhez juttatása, állami források bevonásával.

A bruttó hazai termékkel (GDP) arányos vállalati bankhitelállományban és a GDP-arányos vállalati kötvényállomány tekintetében van lemaradása Magyarországnak, Matolcsy szerint ezeken a területeken van még lehetőség.

Fontos a múlt és a növekedési lehetőség

A BÉT50 kiadvány története 2016-ban kezdődött. Célja, hogy a hazai gazdasági szféra figyelmét a kimagasló teljesítményt nyújtó, sikeres szintlépéseket produkáló, ezzel versenyképességüket folyamatosan növelő hazai vállalatokra irányítsa. Alapkövetelmény a kiválasztáskor, hogy az adott vállalat kiemelkedő sikereket tudjon felmutatni saját piacán, illetve eredményes múlttal és olyan növekedési potenciállal rendelkezzen, amely megfelelő alapja lehet a későbbi bővülésnek, legyen az tőzsdei bevezetés, nemzetközi terjeszkedés, vállalatfejlesztés vagy egyéb beruházás. Végh

Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója elmondta: értékelésük szerint négyszáz tőzsdeképes hazai tulajdonú középvállalat található ma Magyarországon, melyekből a Tőzsde a BÉT50 kiadványban az eltelt négy év alatt bemutatott már kétszáz izgalmas céget. (PGI)

Segítség a tőzsdei felkészítéshez

Együttműködési szerződést írt alá tegnap az MFB csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezetősége. A megállapodás értelmében a Hiventures és a BÉT olyan vállalatok tőzsdei bevezetésének felkészítését támogatja közösen, amelyek nyilvános részvénykibocsátáson keresztül szeretnének forrásbevonással élni. A megállapodás számos, legfőképpen magántulajdonban lévő társaság nyilvános részvénykibocsátását felkészítő kezdeményezést foglal magában. A tőzsde középvállalati szolgáltatásai – a tőzsdei felkészítés uniós finanszírozását szolgáló BÉT Mentor Program, valamint a nemzetközi vállalatfejlesztési képzést nyújtó BÉT ELITE Program – nagyobb szerepet kapnak, a vállalatok pedig további segítséghez folyamodhatnak az átláthatóság és a felelős vállalatirányítási rendszerek kialakításában. (PGI)

Kapcsolódó írásaink