Gazdaság

Az informatikai fejlesztések jelenthetik az egész gazdaság növekedésének kulcsát

Miközben a digitális infrastruktúra kiépítésében Magyarország kifejezetten jól teljesít, a magyar lakosság 17 százaléka még sosem használt internetet, éppen ezért a jövőben különböző programokkal növelni kell a lakosság digitális kompetenciáját - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán Sárváron.

Az informatikai fejlesztések jelenthetik az egész gazdaság növekedésének kulcsát
Körülbelül húszezer informatikus hiányzik még a hazai piacról
Fotó: AFP/AltoPress/PhotoAlto/Eric A

Solymár Károly Balázs, aki előadásával az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) konferenciáját nyitotta meg, hangsúlyozta: a digitális gazdaság súlya ma már óriási Magyarországon, a GDP 21 százalékát termeli meg ez a szektor, és a gazdaság minden területén zajlanak olyan fejlesztések, amelyek a digitalizációt tekintik a növekedés egyik legjelentősebb eszközének.

Hozzátette: egyre nagyobb az igény informatikai szakemberek iránt, az idén a legtöbb hallgatót az informatikai szakterületekre vették fel a felsőoktatásban, de jelenleg még 20 ezer informatikus szakember hiányzik a magyar munkaerőpiacról.

A helyettes államtitkár döntő fontosságúnak nevezte, hogy a következő, 2021-2027-ig szóló európai uniós tervezési ciklusban valóban prioritást élvezzenek az informatikai fejlesztések, ezek jelenthetik ugyanis az egész gazdaság növekedésének a kulcsát.

Aláhúzta, hogy a következő években jelentősen növelni kell a kis- és középvállalkozások digitális kompetenciáit is, mert ezen a területen uniós szinten is jelentős lemaradásban vagyunk.

Előadásában sikeresnek nevezte a Digitális Jólét Programot, amelynek keretében eddig 180 ezer felnőttet ismertettek meg digitális eszközök és az internet használatával, 10 ezer idős ember vett részt a kifejezetten nekik szervezett oktatóprogramokon, országosan felszereltek 1500 úgynevezett "digitális jólét pontot", ahol civil szervezetek bevonásával évente 50 ezer embert elérve zajlanak ismeretterjesztő képzések.

Kapcsolódó írásaink

Palkovics: Magyarország kiemelten kezeli a digitalizációt

ĀA teljes magyar GDP több mint 20 százaléka közvetlenül a digitális iparból származik, és a szektor 400 ezer embert foglalkoztat - Két szolgáltató teszthálózaton mutatja be az ITU budapesti konferenciáján az 5G technológiát

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom