Gazdaság

Tovább pörög az építőipar az országban

Az ágazat teljesítményének növekedését a magas kereslet mellett a foglalkoztatottak számának emelkedése, a technológia fejlődése és a jobb munkaszervezés magyarázhatja

A júliusban visszatért lendület ellenére a későbbiekben változékonyan alakulhat az építőipar teljesítménye, de a jelek szerint a harmadik negyedévben is az első félévihez hasonló, egy százalékpont körüli mértékben járulhat hozzá a gazdaság növekedéséhez.

Tovább pörög az építőipar az országban
Hektikusan alakulhat a kapacitáskihasználás
Fotó: MH/Purger Tamás

A magyar építőipar nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően jól teljesít – kommentálta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken publikált adatait. Hangsúlyozta: a kedvező adatokban tükröződnek az otthonteremtést, a lakáspiacot támogató kormányzati intézkedések, valamint az is, hogy a magyar pályázók sikeresen használják fel a kohéziós forrásokat – sorra valósulnak meg a komoly, nagy méretű infrastrukturális jellegű beruházások szerte Magyarországon –, továbbá az állami beruházások szerepe is jelentős. A KSH adatai szerint júliusban az építőipari termelés 32,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építése változatlan áron számolva 32,2 százalékkal, az egyéb építményeké 34,1 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz viszonyítva az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 9,6 százalékkal emelkedett. Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője lapunkhoz eljuttatott kommentárjában arra figyelmeztet, hogy a júliusi lendületet követően a későbbiekben továbbra is hónapról hónapra hektikusan alakulhat az építőipari kapacitáskihasználás. Az okok közé tartozik a sokat emlegetett szakemberhiány, ami a lakó- és irodaépületek esetében kifejezetten komoly csúszásokat okoz, de a visszaemelkedő áfa és egyéb bizonytalanságok is visszafoghatják a kibocsátást a következő időszakban. Az állami, infrastrukturális és egyéb ipari beruházások viszont továbbra is motorjai lesznek az iparágnak.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője azt emelte ki a távirati irodának, hogy a júliusi tempó fennmaradása esetén a harmadik negyedévben is egy százalékpont körüli mértékben segítheti a gazdaság növekedését az építőipar. Értékelése szerint az ágazat teljesítményének kiemelkedő növekedését a magas kereslet mellett a foglalkoztatottak számának emelkedése, a technológia fejlődése és a jobb munkaszervezés magyarázhatja.

Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 23,5 százalékkal, az egyéb építmények építésében 38 százalékkal, a speciális szaképítésben 36,5 százalékkal nőtt júliusban. A júliusban megkötött új szerződések volumene 25,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Enyhe lassulás a mezőgazdaságban

Júliusban ismét egy számjegyűre mérséklődött a mezőgazdasági termelői árak éves növekedési üteme. A júniusi 10,5 százalékos emelkedést követően júliusban 8,5 százalékkal voltak magasabbak a felvásárlási árak, mint egy éve. Az áremelkedés lefékeződéséhez azonban sem a zöldségek, sem a burgonya árának alakulása nem járult hozzá, és az állati termékek felvásárlási ára is kimaradt a lassításból – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. A zöldségfélék ára két hónap mérsékeltebb, bár bőven két számjegyű emelkedése után ismét 27,6 százalékra ugrott.

Kapcsolódó írásaink

Tovább szárnyal az építőipar

ĀHuszonötezer lakás átadására számít a szektor, ha sikerül leküzdeni a kapacitáskorlátokat, a budapesti irodapiacon hétszázezer négyzetméter van megvalósítási fázisban