Gazdaság

V. Németh Zsolt: Élővé kell tenni értékeinket és hagyományainkat

Értékeink számbavételén túl fontos feladat, hogy élővé tegyük ezeket - jelentette ki az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa pénteken Várpalotán.

V. Németh Zsolt Nemzeti kódjaink a hungarikumok című előadásában kiemelte: 70 hungarikum és 163 kiemelt nemzeti érték létezik, amelyeket a nemzeti értékpiramis foglal magában. Szavai szerint ezeket nem elég számon tartani, hanem meg kell fogalmazni, hogy mi lehet fontos bennük a mai kor számára.     

Kifejtette: az értékpiramisban helyet kap a helyi értéktár, a megyei, az ágazati és a külhoni nemzetrész értéktár is. Az egyes ágazatok által képviselt értékek között megemlítette a pálinkát, a csabai kolbászt, valamint Szőce település  kezdeményezését, hogy helyi mákos receptek alapján készült ételekkel gazdagítsák az Őrség gasztronómiai kínálatát. Példaként hozta azt is, hogy a magyar kutyafajtákat polgárőrök melletti járőrözésre használják a fajta népszerűsítése céljából.     

V. Németh Zsolt beszélt a négy éve útjára indított Folktrend programról, amelynek a lényege, hogy a népi díszítőművészet elemeit megjelenítik a viseleti kultúrában.     

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy egy évtizedes szünet után az idén második alkalommal rendezik meg a Vár Expót, amely az információcsere és a közösségépítés kiváló terepe.     

A vásáron a helyi és környékbeli értékekkel és termékekkel találkozhatnak a látogatók, a szombat estig tartó rendezvényen családi programok is várják az érdeklődőket.  

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom