Gazdaság

Környezetbarát árufuvarozás kötött pályán

Kínai cég szállít dízelüzem nélküli mozdonyokat

Károsanyag-kibocsátástól mentes vontató járműveket szállít egy kínai járműgyártó cég az árufuvarozó Rail Cargo Hungaria (RCH) vállalatnak.

Környezetbarát árufuvarozás kötött pályán
Mosóczi László: Kormányzati cél, hogy a hazai vasútvonalak legalább fele villamosítva legyen a közeljövőben
Fotó: MH

A vasúti járműpark megújítása hozzájárul a klímavédelmi célok eléréséhez, és az életminőség javításához. A kormány egyik elvárása a közlekedési alágazattal kapcsolatban az energiatakarékos technológiák térnyerése – közölte tegnap Mosóczi László az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára abból az alkalomból, hogy az árufuvarozó RCH és a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive vállalat vezetői környezetbarát mozdonyok beszerzéséről írtak alá szerződést. A kínai vállalat Európában elsőként árufuvarozásra alkalmas nullaemisszió-kibocsátású villany-hibrid mozdonyokat fejleszt és szállít az RCH-nak. A szerződés értelmében tolató és vonali mozdonyokból két-két járművet 36 hónapon belül elkészít, és beszerzi a közlekedésükhöz szükséges magyar és nemzetközi engedélyeket. Az RCH négy évig bérli a járműveket, és további húsz-húsz járművet rendelhet mindkét típusból. Mosóczi László elmondta, hogy a kormány fontosnak tartja a vasútvillamosítást, 2010 óta négyszáz kilométernyi szakasz fölé került felsővezeték, és a vonalak hosszát 3400 kilométerre szeretnék emelni, ami csaknem eléri a teljes hálózat ötven százalékát.

Duan Jielong Kína magyarországi nagykövete a két ország gazdasági kapcsolatait emelte ki, elmondása szerint a mostani időszak számít a leginkább gyümölcsöző együttműködésnek. Tavaly 18 százalékkal növekedett a kereskedelem 2017-hez képest, a vasúti fuvarozásban pedig eredményesnek nevezte annak a 15 közvetlen vonatnak az elindítását, amelyek Kínából Európába közlekednek.Kovács Imre az RCH igazgatósági elnöke azt hangsúlyozta, hogy az RCH stratégiai céljainak két fontos eleme a technológia megújítása és a környezettudatosság. A CRRC az árufuvarozás igényei szerint gyártja a mozdonyokat, melyek előnyei megmutatkoznak az egyes kocsi fuvarozásban, mivel a felsővezeték nélküli iparvágányokon is olcsó és tiszta szolgáltatást nyújtanak.