Gazdaság

Három százalék körüli áremelkedés

Hétindító. A német ipar gyengélkedése befolyásolja az eurózóna összteljesítményét, idehaza nincs visszaesés

A héten inflációs adatok érkeznek Kínából, Németországból, idehaza pedig három százalék közelébe lassulhat a fogyasztói árak emelkedése.

Ma kerül nyilvánosságra a német külkereskedelmi mérleg, amellyel kapcsolatban előzetes várakozást nem közölt a piac, ám mivel Németország hazánk kiemelten fontos partnere, az ottani értékek kihatnak a hazai mérlegre is – mondta lapunknak Blahó Levente, a Raiffeisen Bank makrogazdasági elemzője.

Kedden érkeznek inflációs adatok Kínából, a fogyasztói árak 2,8 százalékkal lehetnek magasabbak, mint az előző év nyolcadik havában, míg a termelői árak 0,9 százalékkal alacsonyabbak. Blahó Levente megjegyezte, ez utóbbi az inflációval ellentétes folyamatra, deflá­cióra utal, ami kihathat a világ gazdaságaira.

Szerdán az Egyesült Államok termelői árainak változásáról kaphatunk képet, a nyolcadik havi árak 1,7 százalékkal lehetnek magasabbak 2018 augusztusához képest, ez júliushoz mérve stagnálást jelent.

Hasonlóan nem változik majd várhatóan Németország inflációs mutatója sem júliushoz képest, augusztusra év/év alapon egy százalékot vár a piac.

Az eurózóna ipari termelését illetően viszont 1,2 százalékos csökkenésre számíthatunk a hetedik hónapot nézve – mutatott rá Blahó Levente. Hozzátette, ez kevésbé erőteljes visszaesés az előző, 2,6 százalékos zsugorodáshoz képest, ezekben az értékekben meghatározó szerepet játszik Németország autó- és feldolgozóiparának teljesítménycsökkenése.

Ugyancsak csütörtökön lesz az Európai Központi Bank kamatdöntő ülése, itt-0,4 százalékról –0,5 százalékra csökkenhet az alapkamat, és többek között a kötvényvásárlási program esetleges újraindításáról is dönthetnek.

Ma közli a Pénzügyminisztérium az államháztartás központi alrendszerének augusztus végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatóját. Júliusban 37,2 milliárd forint többlettel zárt a büdzsé.

Kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) publikálja a fogyasztói árak augusztusi statisztikáját. A fogyasztói árak júliusban átlagosan 3,1 százalékkal lehetnek magasabbak a tavaly augusztusinál – mondta Blahó Levente.

Szerdán a kereskedelmi szálláshelyek júliusi forgalmi adatait teszi közzé a KSH, csütörtökön a júliusi ipari termelés második becslését, de ebben nem várható jelentős eltérés.

Kapcsolódó írásaink

Két számjegyű béremelkedés

ĀHétindító. Itthonról, az Amerikai Egyesült Államokból és Németországból is felülvizsgáltmásodik negyedéves adatok jönnek ki a bruttó hazai termékről

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom