Gazdaság

Egészségüggyel a felzárkózásért

Százezren betegednek le egy munkanapon

Versenyképes egészségügy a fenn-tartható felzárkózásért címmel tartott tegnap előadást a Semmelweis Egyetem Nyári Egyetemén Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Egészségüggyel a felzárkózásért
Matolcsy György: Az egészségügy támogathatja a demográfiai fordulatot
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A felsőoktatási intézmény fennállásának 250. évfordulójára szervezett rendezvényen a hazai felzárkózás egyik kitörési pontjának nevezte az egészségügy fejlesztését, amely a Magyar Nemzeti Bank által kidolgozott Versenyképességi program egyik fő pillérének is számít – tájékoztatta lapunkat a jegybank közleményében. Kiemelte, hogy a jegybank versenyképességi javaslatainak megvalósulása esetén a hazai egészségügy a magyar gazdaság egyik motorjává válhat és támogathatja a demográfiai fordulatot is. Ennek elérése érdekében olyan területekre kell kiemelt figyelmet fordítani, mint a lakosság egészségtudatosságának megerősítése, az ellátórendszer prevenció alapú átalakítása és rendszerszintű hatékonyságának növelése, valamint a finanszírozási rendszer felülvizsgálata.

A jegybank elnöke szerint a magyar gazdaság nemzetközi összevetésben is sikeres felzárkózási pályára állt az elmúlt években, a fenntartható növekedés és magas életminőség biztosításához azonban az egészségügyet is magába foglaló versenyképességi reformpolitika folytatására van szükség. Kiemelte, hogy az egészségi állapot számos csatornán keresztül befolyásolja az egyén és egyben az ország gazdasági teljesítőképességét. Példaként felhozta, hogy egy átlagos munkanapon több mint százezer ember hiányzik a munkahelyéről betegség miatt, hozzátéve, hogy az egészségesen várható élettartam növekedése szignifikánsan pozitív hatással van a gazdasági növekedésre.