Gazdaság

A biztonság mellett a kulturális élet is vonzó a fővárosban

„Azt, hogy mennyire élhető egy város, nem kifejezetten turista-, hanem lakossági szemmel kell vizsgálni”

Budapest az élhetőség szempontjából Kelet-Európa legjobb városa lett egy friss nemzetközi lista alapján. A biztonság, a színes kulturális programválaszték, a gasztronómia és a közlekedés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy jól érzik magukat az emberek lakóhelyükön.

A biztonság mellett a kulturális élet is vonzó a fővárosban
Budapesten ezernyi szabadidős tevékenység közül válogathatun
Fotó: MH

Rengeteg turistánál az alapkövetelmény, ha utazásról van szó, ne kelljen olyan helyre menni, ahol esetleges veszélyeknek vannak kitéve – mondta el lapunknak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Hozzátette: a turisztikai statisztikákból kimutatható, az utóbbi években az egyik legfontosabb szempont lett a biztonság az úti cél kiválasztásánál, így erősen felértékelődtek azok a helyek, ahol nincs fenyegetettség.

A biztonság nemcsak a turistáknak fontos, hanem az itt élő állampolgároknak is – hangsúlyozta. Az, hogy mennyire élhető egy város, nem kifejezetten turistaszemszögből kell vizsgálni, hiszen nagyon fontos, hogy a lakosság mennyire érzi jól magát otthon, megtalálja-e a potenciált, ki tudja-e használni a város nyújtotta lehetőségeket – magyarázta a szállodaszövetség elnöke. „Tősgyökeres budapestiként kijelenthetem, a kultúra olyan egyedülálló és kivételes komponense városunknak, mellyel nagyon sok embert lenyűgöz, röghöz köt. Nem találunk még egy ilyen várost, ahol minden nap el lehet menni színházba, moziba, kiállításokra, rangos nemzetközi fesztiválokon vehetünk részt minden évszakban, mesés helyeken kreatív gyerekprogramok várják a családokat és nem mellesleg ár-értékarányban kiváló gasztronómiai kínálattal, színes programcsokorral találkozhatunk. A szabadidős tevékenységek szempontjából is jó Budapest, egyre jobban tágul a választék, nem csak a Margitszigetre lehet menni futni, számos új komplexum és szabadtéri pálya épül. Izgalmas, pezsgő, rendkívül sokoldalú a fővárosunk” – véleményezte Flesch Tamás a The Economist brit hetilap leányvállalatának, az Economist Intelligence Unit nevű cégnek az összeállítását.

Budapest a száz lehetséges pontból valamivel több, mint kilencven pontot szerzett, így lett a kelet-európai mezőny legjobbja. Bécs az elérhető száz pontból 99.1-et kapott, így idén is megkapta a világ legélhetőbb városa címet. A második Melbourne, a harmadik pedig Sydney lett. Prága és Moszkva ugyan a régió legnépszerűbb utazási célpontjának számít, élhetőség szempontjából azonban elmaradnak a magyar főváros mögött.

Kapcsolódó írásaink