Gazdaság

Inflációs nyomás az Egyesült Államokban

Hétindító. A héten kiderül, várható-e kamatvágás Amerikában, itthonaz ipari termelésre figyel a piac

Az Egyesült Államokban magyar idő szerint szerda este jelenik meg a jegybank szerepét betöltő Fed Bézs Könyve, amelynek tartalma befolyásolhatja a közelgő kamatdöntést, idehaza pedig a kiskereskedelem és az ipar júliusi teljesítményéről kapunk képet – előbbinek jó ideje töretlen a bővülése.

Inflációs nyomás az Egyesült Államokban
Szoros emberfogás: Donald Trump rendszeresen kritizálja Jerome Powellt
Fotó: AFP/Saul Loeb

Az Egyesült Államokban holnap teszik közzé az ISM feldolgozóipari index augusztusi értékét, a júliusi 51,2 pont után minimális emelkedésre, 51,5 pontra számít a piac – mondta lapunknak Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője.

Hozzátette, meghatározóbb lesz viszont az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed Bézs Könyve, amelyet szerdán tesznek közzé. Ez a Fed által felosztott gazdasági körzetek átfogó helyzetértékelése, képet ad többek között a gazdasági növekedés mértékéről, amely a közelgő, szeptember 18-i kamatdöntő ülés szempontjából lesz meghatározó. Ugyanígy a csütörtöki ADP munkaerőpiaci adatai, amelyek a magánszektort mutatják, és 143 ezer fős foglalkoztatásbővülést vetítenek előre augusztusra, előfutárai a pénteki, átfogó számoknak. Nyeste Orsolya kifejtette, a teljes munkaerőpiacot nézve augusztusban 165 ezer fős bővülést vár a piac, a munkanélküliségi ráta vélhetően a júliusi rekordalacsony, 3,7 százalékon marad, az átlagos órabérek várhatóan viszont „csak” három százalékkal lesznek magasabbak az előző év nyolcadik hónapjához képest. Ez utóbbi adat, amely áttételesen inflációs nyomásnak is értelmezhető, ágyazhat meg egy esetleges újabb kamatcsökkentésnek. Ide tartozik, hogy Donald Trump amerikai elnök rendszeresen „üzen” Twitteren Jerome Powell Fed-elnöknek, és ezen üzenetekre a piac is érzékenyen reagál.

Eközben Európában, az eurózónán belül Németországra figyel a piac, pontosabban a német ipar júliusi teljesítményére kíváncsi. Év/év alapon 3,5 százalékos visszaesésre lehet számítani.

Idehaza az ipari termelés hetedik havi előzetes teljesítményét ma teszi közzé a KSH, ez 4,8 százalékkal mutathat magasabb értéket, mint az előző év hetedik hónapjában. Szerdán jelenik meg a júliusi kiskereskedelmi forgalom első becslése, az Erste várakozásai szerint év/év alapon 5,7 százalékos bővülésre számíthatunk.

Kapcsolódó írásaink

Két számjegyű béremelkedés

ĀHétindító. Itthonról, az Amerikai Egyesült Államokból és Németországból is felülvizsgáltmásodik negyedéves adatok jönnek ki a bruttó hazai termékről

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom