Gazdaság

Tíz éven belül lecseréli a kormány a teljes balatoni hajóflottát

A magyar kormány több mint hatmilliárd forint tőkeemelést biztosított a Balatoni Hajózási Zrt.-nek (Bahart) annak érdekében, hogy megújuljanak a kompkikötők és révállomások, lecserélődjön a teljes személyszállító és komphajóflotta, valamint hogy több fejlesztés is megvalósuljon. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója azt is elárulta, hogy lejárt a türelmi idő azokkal a szálláshelyekkel szemben, amelyek nem tesznek eleget adatszolgáltatási kötelezettségeiknek, s szeptember elsejétől figyelmeztetésre, majd büntetésre számíthatnak.

Tíz éven belül lecseréli a kormány a teljes balatoni hajóflottát
Guller Zoltán: Új korszak kezdődik a balatoni hajózásban
Fotó: MH

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója az Origónak adott interjújában elmondta, hogy a kormánynak kiemelt célja, hogy a Balaton és a balatoni turizmus tovább fejlődjön, ebben pedig a balatoni hajózás kulcsfontosságú - ezért is emelte meg ennyire a Bahart törzstőkéjét.

„A tervünk az, hogy 2030-ra a teljes személyszállító hajó- és komphajóflottát lecseréljük. Olyan hajózást hozunk létre a Balatonnál, amely európai színvonalú, modern és biztonságos hajóparkkal rendelkezik, amely kiszolgálja nem csak a helyben élőket, hanem a turistákat is” - mondta Guller Zoltán. Konkrétan megújul a szántód-tihanyi kompvonal, ahol évente milliónyi utas fordul meg. Ezen a két településen megújulnak a kompkikötők és a révállomások is. A teljes személyszállító hajóflottát is megújítják majd, ráadásul nemcsak a hajókat, hanem a kikötőket és a kapcsolódó szolgáltatásokat is fejleszteni fogják. Emellett lesz egy nagy zászlóshajó és több személyszállító katamarán is forgalomba áll.

Guller Zoltán arról is beszélt, hogy a Magyar Turisztikai Adatszolgáltatási Központ (NTAK) az MTÜ és a turizmus legjelentősebb, és legátfogóbb informatikai fejlesztése, amelynek köszönhetően minden Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakáról naprakész statisztikai és forgalmi adatok lesznek, nem csak becslések, mint eddig.

„Az adatszolgáltatási központ egyik célja az ágazat fehérítése. A digitális adatszolgáltatás javítja az ellenőrzések és a fejlesztések hatékonyságát. Azt várjuk, hogy mérhetővé válik a szektor valós teljesítménye” - mondta a vezérigazgató.

A szálláshelyeknek először regisztrálniuk kell a rendszerbe, ez már a működésük egyik feltétele - a szállodáknak ezt már júniusban meg kellett tenniük. Júliustól pedig az adatszolgáltatást is meg kellett kezdeniük, ezt azonban Guller elmondása szerint nem mindenki tette meg határidőre.

„A jegyzők először írásos figyelmeztetést küldenek azoknak a szálláshelyeknek, amelyek nem együttműködőek. A második alkalommal szintén figyelmeztetésre számíthatnak a szabálytalan szállodák, de emellé a jegyző egy kisebb összegű bírságot is kiszab. Abban az esetben, ha egy szálloda ezután sem felel meg a jogszabályi előírásoknak, a jegyző ideiglenesen bevonja a működési engedélyét. Amelyik szálláshely ezek után sem tesz eleget az előírásoknak, az végleges bezárásra számíthat” - magyarázta Guller Zoltán.