Gazdaság
Keresettebb Japánban a mangalicahús, mint idehaza
Ázsiában is népszerű hungarikum

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete szerint a hungarikumot Japánban fogyasztják a legszívesebben, ahol főleg felső kategóriás éttermekben kapható. A hazai tenyésztők a tőkehús hetven százalékát külföldön – többek között Amerikában és Ázsiában – értékesítik, a termelt mennyiségnek csupán harminc százaléka marad itthon. Az egyesület folyamatosan népszerűsíti a fogyasztást, idén ősszel például food truckokkal összefogva szeretnék megmutatni a termék sokszínűségét. Folyamatosan növekszik a hazai fogyasztás, a hungarikum mégis értékesebbnek számít Japánban, mint itthon. Az egyesület szerint a termékük külföldön a hús magas zsírtartalma miatt népszerű, itthon pedig éppen ezért keresik kevésbé a fogyasztók. „A mangalica hús–zsír aránya a többi sertésfajtához képest fordított: harminc százaléka színhús és hetven százaléka zsír. Mi, magyarok pedig a zsíros húsokat mégsem kedveljük annyira. Eközben világszerte csak a legdrágább, felső kategóriás éttermek teszik fel a mangalicát az étlapra, a spanyolok pedig prémium minőségű sonkának vásárolják fel” – mondta el Veégh Attila, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének kommunikációért felelős partnere.