Gazdaság

Folyamatos a bérnövekedés

Varga Mihály: A nemzetközi összehasonlítást tekintve az euróban számolt magyar bruttó fizetések emelkedtek leggyorsabban 2010 és 2018 között a visegrádi országok közül

A reálbérek már több mint hat éve emelkednek, és 2010 óta 85 százalékkal növekedtek a nettó keresetek. A júniusi adatok alapján egy év alatt tíz százalék felett nőtt az átlagkereset, amit elemzők leginkább a vállalatok változatlanul erős munkaerő-kereslete befolyásol.

Folyamatos a bérnövekedés
Júniusban a vendéglátás területén nőttek legnagyobb mértékben a bérek
Fotó: MH

A kormány béremelésre és adócsökkentésre épülő gazdaságpolitikájának is jelentős szerepe van abban, hogy az idei első félévben 10,6 százalékkal nőttek a keresetek – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait értékelve. A KSH tegnap tette közzé, hogy júniusban a bruttó átlagkereset 364 800 forint volt, 10,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A Pénzügyminisztérium lapunknak küldött közleményében a tárcavezető kiemelte, hogy a foglalkoztatás bővülésével párhuzamosan folyamatosan emelkedő bérek és lakossági fogyasztás érdemben járultak hozzá a magyar gazdaság teljesítményének öt százalék feletti növekedéséhez, amellyel Magyarország az uniós rangsor élére ugrott. A nettó keresetek 2010 óta 85 százalékkal nőttek, miközben a reálbérek már több mint hat éve emelkednek. A nemzetközi összehasonlítást tekintve az euróban számolt magyar bruttó bérek növekedtek a leggyorsabban 2010 és 2018 között a visegrádi országok közül. Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szerint a júniusi bérek alakulására hatással volt a képzett munkaerő hiánya és a bérminimum emelése. Arra is felhívta a figyelmet, hogy 2015 óta az egyedi kifizetésektől megtisztított rendszeres bérek 51,1 százalékkal nőttek a magyar munkaerőpiacon, ami példátlan felzárkózást jelent a hazai nemzetgazdaság történetében.

A szolgáltató szektorban vegyesebb a bérfejlesztési kép, ott június­ban a vendéglátás területén nőttek legnagyobb mértékben a bérek, vélhetően az ágazatban jelentkező szezonálisan megerősödő munkaerő-kereslet és a munkaerőhiánykövetkeztében – írta lapunknak küldött elemzésében Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Kapcsolódó írásaink