Gazdaság
Megkezdődhet a kékszőlő szüretelése Villányban
Kedvező átlagtermés

Nagy Gergely elmondta, hogy a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó szedésével indul a szüret, majd szeptember kezdetével a borvidék egész területén zajlik már a betakarítás. A kékoportó hektáronkénti hat–kilenc tonna közötti átlagtermést hoz a borvidéken, idén hét tonna körül lehet ez az érték. A villányi termőterület nyolcvan százalékát uraló kékszőlők közül több kedvelt, testes, karakteres vörösbort adó bordeaux-i fajtát később kezdik szedni. Szeptember közepén kezdik mintegy háromszáz hektárról szüretelni a merlot-t, 330 hektárról a cabernet franc-t. A hónap végén, október elején szedik a sauvignont 440 hektáron. A villányi szüret a fehér fajták szedésével már a hónap közepén megkezdődött az Irsai Olivér szedésével.