Gazdaság

Két számjegyű béremelkedés

Hétindító. Itthonról, az Amerikai Egyesült Államokból és Németországból is felülvizsgáltmásodik negyedéves adatok jönnek ki a bruttó hazai termékről

E héten kedden ismét kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, ugyanakkor sem monetáris szigorítás, sem pedig kamatemelés vagy -csökkentés nem várható. Az amerikai gazdaság helyzete továbbra is kedvező, a németországi augusztusi inflációs adat közvetlenül befolyásolhatja az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntését.

Két számjegyű béremelkedés
Mélyponton lehet a munkanélküliség, és emelkednek a bérek is
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nemzetközi szinten leginkább Németországból és az Amerikai Egyesült Államokból várhatók a héten különösebb makrogazdasági adatok – közölte lapunkkal Suppan Gergely, a Takarékbank vezető makrogazdasági elemzője. Ma közli a müncheni IFO gazdaságkutató intézet az augusztusi hangulatindexet, ami a német gazdaság további lassulását mutatja. A Takarékbank augusztusban 95,3 pontot vár, a legutóbbi 95,7 volt. Az Amerikai Egyesült Államokból tartós fogyasztási cikkek megrendelése várható, a júliusi növekedés 2,3 százalékos lehet, ami járművek nélkül 0,1 százalék. Kedden a második negyedéves német bruttó hazai termék (GDP) részletes adatait közli a statisztikai hivatal. Az előzetes adatok 0,1 százalékos visszaesést mutattak, és ezen különösebb változás nem lesz Suppan Gergely szerint. Ugyancsak kedden jön ki az Egyesült Államokból az augusztusi fogyasztói bizalmi index, ami a várakozások szerint 135,7-ről 130 pontra romlik.

Ez ugyanakkor nem tükrözi teljesen az amerikai gazdaság állapotát, ugyanis meglehetősen jó hírek érkeznek a tengerentúlról. A gazdasági növekedés két-háromszázalékos, rekordalacsony a munkanélküliség, ennek, valamint a bérnövekedésnek köszönhetően a fogyasztás is emelkedik. Csütörtökön Németországból előzetes munkanélküliségi adat érkezik augusztus hónapról. Mint azt Suppan Gergely elmondta, az utóbbi időszakban néhány nagyobb cég több ezer fős leépítést hajtott végre, ennek ellenére 480 ezerrel növekedett a foglalkoztatottak száma Németországban. Ennek leginkább az az oka, hogy a kis- és középvállalkozói szektor felszívja a munkaerőt. Ugyancsak csütörtökön jelenik meg Németországban augusztusi inflációs adat, ami a Takarékbank várakozásai szerint 1,5 százalékra csökken az előző havi 1,7 százalékról. Ez azért fontos, mert közvetlenül befolyásolhatja az EKB kamatdöntését.

Szintén augusztus havi kimutatás jön ki csütörtökön az eurózónából, az Eurostat közöl gazdasági bizalmi indexet, ami 102,7-ről 102,4-re csökkenhet. Szintén csütörtökön jön ki az Egyesült Államokból a felülvizsgált második negyedéves GDP, itt két százalékra lehet számítani a várt 2,1 százalék helyett. Ez azért érdekes, mert minden tizedpontnyi változás után megmozdul a piac – közölte az elemző. Pénteken júliusi személyes fogyasztás és személyes jövedelmek értékei jönnek ki az Egyesült Államokból. Előbbi esetében 0,3 százalékos növekedés várható az előző havi 0,4 helyett. Utóbbinál ugyanezek az értékek lehetnek.

Itthon a legfontosabb makrogazdasági esemény kedden lesz, az MNB ugyanis akkor tartja a kamatdöntő ülését. Várhatóan marad a 0,9 százalékos alapkamat, illetve az egynapos betéti kamat szintje, ami mínusz 0,05 százalék, és az egynapos hitel kamata is 0,9 százalék maradhat. Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője is hasonlóképpen vélekedett, szerinte is maradnak a kamatok, és nem várható monetáris szigorítás. Szerdán a május–júliusi magyarországi munkanélküliségi rátát közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), itt 3,3 százalékos mélypont várható. Pénteken közli a KSH a júniusi magyar béreket, a Takarékbank elemzői 10,6 százalékos növekedésre számítanak. Megjelenik a felülvizsgált második negyedéves GDP, ami az első becslés szerint 5,1 százalékos volt.

Kapcsolódó írásaink

Még nem ért el minket az európai recesszió

ĀHétindító. A piacok számára leginkább az a meghatározó, mi történik, miután szeptember 1-jén bevezetik az újabb vámokat az összességében háromszázmilliárd dollár értékű kínai árura

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom