Gazdaság
Emelkedett a tehénállomány
Több tejet exportálunk, mint tavaly, a termelők és a kereskedők negyven százalékkal,a feldolgozók harminchárom százalékkal több nyers tejet szállítottak külföldre

Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára 97 forint/kilogramm volt idén júliusban – írta az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) júliusi tejpiaci jelentésében. A kutatásából kiderült, hogy a fehérjetartalom 0,03 és a zsírtartalom 0,05 százalékpontos romlása, valamint az alapár stagnálása mellett a nyers tej átlagára nem változott 2019 júliusában a 2019 júniusihoz képest, ugyanakkor hat százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyers tej kiviteli ára 107,6 forint/kilogramm volt 2019 júliusában, az előző havihoz képest tizenöt százalékkal, az egy évvel korábbihoz viszonyítva négy százalékkal nőtt. A kiviteli ár tizenegy százalékkal haladta meg a termelői átlagárat.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarország szarvasmarha-állománya másfél százalékkal 892,8 ezer egyedre nőtt, ezen belül az előhasi üszőké 0,3 százalékkal 32,6 ezer egyedre csökkent, míg a teheneké két százalékkal 405,3 ezer egyedre emelkedett 2019. június 1-jén az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az AKI adatai szerint a nyers tej kiszállítása harmincnyolc százalékkal nőtt 2019 júliusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ezen belül a termelők és a kereskedők negyven százalékkal, a feldolgozók harminchárom százalékkal több nyers tejet exportáltak.
Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának júliusi előrevetítése szerint India tejkibocsátása 5,3 százalékkal, Kínáé 2,4 százalékkal, Oroszországé 1,4 százalékkal, Új-Zélandé 1,2 százalékkal, az Európai Unióé 0,9 százalékkal, az Egyesült Államoké 0,2 százalékkal bővülhet 2019-ben az előző évihez képest. A nyers tej termelői ára Amerikában tizenegy százalékkal, az Európai Unióban két százalékkal emelkedett, míg Új-Zélandon nyolc százalékkal csökkent 2019 júniusában az egy évvel korábbihoz képest.
A világpiacon a sovány tejpor értékesítési ára (FOB Óceánia) a 25–33. hét között tizenegy, a teljes tejporé hét százalékkal, a cheddar sajté a 27–33. hét között hat százalékkal emelkedett, míg az ömlesztett vajé a 19–33. hét között huszonnyolc százalékkal csökkent.