Gazdaság

„Ne csak a dolgozó, hanem a gyereke is érezze jól magát”

Sokkal több olyan vállalat van, ahol a vezetésben érvényesülnek családbarát és humánus megfontolások, mint ahány szervezetnél ezt tudatosítják – nyilatkozta lapunknak Ujvári Enikő

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szeptember 16-ig várja a kis-, közép- és nagyvállalatok jelentkezését Az Év Családbarát Vállalata pályázatra. A program főszervezőjével, Ujvári Enikővel beszélgettünk.

„Ne csak a dolgozó, hanem a gyereke is érezze jól magát”
Ujvári Enikő: A közösségre kell helyezni a hangsúlyt
Fotó: MH/Purger Tamás

– Mikor és milyen céllal jött létre Az Év Családbarát Vállalata pályázat?

– A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomnak kezdetektől jó kapcsolata volt a versenyszférával. Alapítónk, Kopp Mária professzor kutatásai alapján a tíz ok közül, amelyek leginkább gátolják a fiatalokat abban, hogy a családdal, gyermekvállalással kapcsolatos álmaikat megvalósítsák, három olyan, ami a munka világához köthető. Ilyen a munka és a magánélet összeegyeztetésének nehézsége, a negatív disz­krimináció a családosokkal szemben és a támogató közösség hiánya. Látható, hogy mindenképpen kellett a vállalati szférában szemléletformálással foglalkozzunk, a kérdés csak az volt, mik lesznek a legjobb módszerek ehhez. Alkottunk egy külön brandet, amely a versenyszférának jól értelmezhető, ez a Balansz programunk. Ebben a névben benne van a lelki egyensúly, a munka és magánélet harmóniája és a partnerek – munkáltató és munkavállaló – kiegyensúlyozott viszonya is. Még 2013-ban adtunk át először Az Év Családbarát Vállalata díjat olyan vállalatoknak, amelyek segítettek minket abban, hogy a családbarát, emberközpontúan működő vállalatvezetők meg merjék fogalmazni, meg tudják mutatni az akkor még úttörőnek számító vezetői ars poeticájukat. Ez volt a kezdet. Majd 2014-től nyílt pályázatot hirdettünk évről évre, amelyre minden, a versenyszférában tevékenykedő munkahely pályázhatott. Egyre többen jelentkeztek, és a beadott anyagokban szereplő kezdeményezések mély empátián alapuló kreativitást tükröznek. A pályázat és a mögötte működő mentori rendszer, valamint a közösségépítő munkánk sikerét abban is mérem, hogy egyre többen jönnek hozzám más civil és nem civil szervezetektől, hogy módszertani segítséget kapjanak a Balansz program sikeréből tanulva. Ha ennek a sikernek a titkát egy mondatban kell összefoglalni, a közösségre helyezem a hangsúlyt. Van is egy jelmondatunk: a siker akkor igazán nagy, ha közös.

– Milyen feltételeknek kell megfelelniük a jelentkező cégeknek?

– A versenyszféra minden vállalata jelentkezhet kis-, közép- és nagyvállalati kategóriában. A regisztráció után kapnak az érdeklődők egy csomagot, amelyben a felhívásunk, az űrlap és minden szükséges dokumentáció megtalálható. A regisztrációnak és pályázatnak nincs díja, hogy a legkisebbek is bátran merjenek jelentkezni. A bírálat egy szigorú és nagy tapasztalattal rendelkező zsűri döntése alapján történik.

– Milyen szempontok alapján tekinthető egy vállalat család­barátnak?

– Ez a kérdés eszembe juttat egy másikat is, hogy vajon hány családbarát vállalat van Magyarországon. Sokkal több olyan vállalat van, ahol a vezetésben érvényesülnek családbarát és humánus megfontolások, mint ahány szervezetnél ezt tudatosítják. Sokszor nagyvállalatoknál is találkozunk azzal, hogy ezek az elemek nincsenek rendszerbe foglalva, ad hoc módon vagy hagyomány alapúan vannak jelen a szervezet életében. A pályázat szempontjából családbarát vállalat tehát az olyan szervezet, ahol van a vezetésnek családbarát stratégiája, ez is szerepel a humánstratégiai szempontok között, van módszeres visszakérdezés, információáramlás a dolgozók és vezetők között ebből a szempontból is. Odafigyelnek a kollégák mentális egészségére. Amennyire lehet, rugalmasan szervezik a munkát, és bizalmi alapú, modern vezetési elvek alapján dolgoznak – home office, rugalmas munkakezdés, munkaidőbank, részmunkaidő. Itt szeretném megjegyezni, hogy a tavalyi fődíjasunk egy termelővállalat, ahol a rugalmasság magas szinten megvalósul a három-négy műszakos kollégák esetében is. A kisgyermekesek számára van az elengedést és visszafogadást segítő reintegrá­ciós program. Viccesen azt is szoktuk mondani, hogy azok a családbarát vállalatok, ahol nemcsak a dolgozók, hanem a dolgozó gyerekei is jól érzik magukat. Remek közösségformáló családbarát intézkedések az olyan napok például, amikor a gyerekeket, a jövő munkavállalóit be lehet egy-egy napra hozni a céghez. Idén volt is egy ilyen felhívásunk. Sok kisebb-nagyobb cégnél – áruházban, gyártásban, irodában – nézhették meg és tanulhattak valamit a gyerekek arról, hogyan működik egy munkahely, mit csinál apa és anya, amikor dolgozik. Sok élménnyel gazdagodott gyermek és felnőtt, és ez a remek ötlet is az egyik családbarát vállalatunk kezdeményezésére indult.

– A jelentkezők mit nyerhetnek ezzel a pályázattal?

– Aki bizonytalan abban, hogy hol tart, annak azért is érdemes jelentkeznie, hogy mintegy önvizsgálatként szembesítse magát a kérdőívünkkel. Felbátorodhat és ötleteket nyerhet, de ami még több a mai világban, a Balansz programon keresztül bekapcsolódhat egy létező, élő, segítő szakmai közösségbe, ahol a többi család- és emberbarát vezetővel egymást inspirálják. Civil szervezetként a szakmai fejlődés és a közösség mellett a következő nagy érték, hogy segítünk láthatóvá tenni a vállalat értékességét, hogy a családbarát szemlélet egy kulturális többlet, egyúttal a humánszempontból fenntartható szervezet ismérve. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a jelenlegi és jövőbeli kollégák számára is nagy jelentőségű üzenet egy ilyen szakmailag alátámasztott civil díj, hiszen minden kutatás azt mutatja, hogy itthon
a fia­talabb generációs munkavállalók a rugalmasságot, a munka-magánélet összeegyeztethetőségét, a felhatalmazó vezetői kultúrát keresik.

– Milyen cégek nyerték el már eddig a családbarát címet?

– Az Év Családbarát Vállalata díjat minden évben a három legjobbnak ítélt vállalat kapja meg, kategóriánként egy. Emellett a zsűri minden évben megállapít egy határértéket, amely fölött a vállalatok megkapják a Családbarát Vállalat címet. Utóbbi is komoly teljesítmény jutalma, nagyon színvonalas pályázatokat kapunk, és sokszor igen szoros küzdelem árán választjuk ki a kategórianyerteseket. Ha valaki megnézi a Csaladbaratvallalat.hu oldalunkon az eddigi nyerteseinket, láthatja, hogy mindenféle szektorból és mindenféle méretű vállalat nyerhet. Vannak olyan fődíjasaink, akik évekig jártak a közösségi alkalmainkra, sokat tanultak egymástól, esetleg több éven keresztül pályáztak, és vannak, akikkel először a nyertes pályázat kapcsán találkoztunk, és utóbb kapcsolódtak be a közösségünk munkájába. Akikre különösen büszkék vagyunk, a mentorvállalataink. Nekik is nagyon sokat köszönhet a Balansz program, ötleteket adnak egymásnak, hogy mozgalomként milyen módon segítsük a vállalatokat, hozzájuk fordulhatunk, ha egy-egy „tanuló vállalat” jó gyakorlatot szeretne látni-hallani. Idén meghívtunk új mentorszervezeteket is, velük hamarosan találkozhat majd a nyilvánosság. Csodálatos látni ezt a fajta tudásmegosztást, egymás támogatását.

Kapcsolódó írásaink