Gazdaság

Palkovics: Magyarország versenyképességében rejlik hazánk hosszú távú sikerének kulcsa

Magyarország, a magyar gazdaság versenyképességében rejlik az ország hosszú távú sikerének kulcsa, éppen ezért az alkotó, értékteremtő ember a magyar nemzet legnagyobb értéke - hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön Budapesten, mielőtt állami kitüntetéseket adott át az államalapítás, augusztus 20-a alkalmából.

Palkovics: Magyarország versenyképességében rejlik hazánk hosszú távú sikerének kulcsa
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést Bíró Józsefnek, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánhelyettesének
Fotó: MTI/Kovács Attila

„Ma olyan tudósokat, kutatókat, tanárokat, tisztségviselőket, mesterembereket és üzletembereket ismerünk el, akik a tudományos, a közszolgálati és az üzleti élet változatos területein kiemelkedő eredményeket értek el” - mondta a miniszter a Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat, a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat, a Magyar Arany, Magyar Ezüst, Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat elismerések, a Prometheus-díj és a Miniszteri Elismerő Oklevelek átadása előtt.

A kormány számára fontos a magyar tehetségek hatékony támogatása, ezért 2020-tól már a GDP 1,8 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre és innovációra - tette hozzá Palkovics László.

Az állami kutatási intézményrendszer átalakításával egy új struktúra jöhet létre szavai szerint, amely a kutatás szabadságának megőrzése mellett támogatja az együttműködést az egyetemekkel és az üzleti vállalkozásokkal, ugyanakkor ösztönzi a versenyszellemet és az innovációt. Az átalakításoknál jól működő külföldi modelleket vettek alapul - jegyezte meg.

Palkovics László beszédet mond az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) augusztus 20-a alkalmából rendezett ünnepségén a Pesti Vigadóban
Palkovics László beszédet mond az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) augusztus 20-a alkalmából rendezett ünnepségén a Pesti Vigadóban
Fotó: MTI/Kovács Attila

Palkovics László elmondta, ezeknek a céloknak a megvalósítását segíti a szerdán bejelentett kormánydöntés, amelynek értelmében a felsőoktatás szeptember 1-jével átkerül az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. „Ezáltal egy kézbe kerül a szakképzés, a felsőoktatás, az innováció és a kutatás, így jobban ki tudjuk használni a területek közti szinergiákat”. Ez az új struktúra pedig hozzájárul majd az egyetemi kutatótevékenység megerősítéséhez, „ugyanakkor új teret nyit számunkra az innovációs és kutatás-fejlesztési ökoszisztéma szereplői közötti együttműködés támogatására”.

Mindez támogatja a kormány törekvését a magyar felsőoktatás, a magyar vállalkozások, a magyar gazdaság és Magyarország versenyképességének növelésére, mert az ország sikeressége hosszú távon csak így biztosítható - mondta.

Palkovics László megjegyezte azt is, „az elmúlt ezer év megtanított minket arra, hogy Magyarország csak akkor maradhat meg, ha megőrizzük önmagunkat, ha megőrizzük területünket, biztonságunkat, függetlenségünket.” Az 54 díjazott azt üzeni a világnak, hogy Magyarországnak van tudása, tehetsége és ereje is - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

Új struktúrában a kutatói hálózat

ĀAz eddig az átalakítás ellen hevesen tiltakozó Lovász László akadémiai elnök szerint „reményre jogosít fel” az irányító testület konszenzusos tagsága