Gazdaság

A piac leginkább a Fed jegyzőkönyvére kíváncsi

Hétindító. A dokumentumból kiderülhet, várható-e újabb kamatvágás

Leginkább az Amerikai Egyesült Államokra figyelnek a piacok a héten, és a megjelenő makroadatok továbbra is az eurozóna gazdaságának gyengülését mutatják.

A piacok számára az egyik kiemelt esemény lehet a héten makrogazdasági szinten az amerikai központi jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdai jegyzőkönyve a július 31-ei kamatdöntő ülésről – közölte lapunkkal Varga Zsombor, az Erste Bank junior makrogazdasági elemzője. A Fed nyíltpiaci bizottsága július végi ülésén több mint 11 éve először lefelé vitte az alapkamatot, a várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal 2,00-2,25 százalékra csökkentette az irányadó dollárkamatsávot. Az elemző szerint a jegyzőkönyvből kiderülhet, hogy miért döntöttek a tagok a kamatvágásról, és a piac számára iránymutató lehet, mit gondol a Fed az amerikai gazdaságról, és lehet e idén újabb csökkentésre számítani. Az Amerikai Egyesült Államokat illetően csütörtökön lehetnek ismertek feldolgozóipari és szolgáltatói beszerzési menedzserindexek augusztusról.

Az Erste várakozásai szerint enyhe visszaesés várható a szolgáltatói menedzserindexnél, itt 53-ról 52,8-ra csökkenhet a mutató, a feldolgozóiparinál viszont 50,4-ről 50,5 pontra javulhat. (Az ötven pont a visszaesés illetve az élénkülés határvonala.) Ugyancsak ilyen adatok érkeznek az eurózónából. Itt az Erste várakozásai szerint a feldolgozóipari index 46,5 ponton maradhat, a szolgáltatóiparban viszont 53,2-ről 52,8-ra romolhat. Mindez az eurózóna gyengélkedését mutatja. A fogyasztói bizalmi index mínusz 6,6-ról mínusz 6,8-ra eshet. Németországban szintén csütörtökön lesz közzétéve a feldolgozóipari és a szolgáltatóipari hangulat­index. Előbbi esetében 43,2 pontról 43-ra eshet az index, utóbbi esetében pedig 54,5-ről 54 pontra.

Varga Zsombor szerint a kockázatokat alapvetően növeli a kereskedelmi konfliktus. Leginkább azért, mert Donald Trump amerikai elnök ismét hadrendbe állította magát az amerikai–kínai kereskedelmi konfliktusban, bár az némiképpen kedvező, hogy az amerikai kormány múlt kedden bejelentette, hogy mégsem sújt pótvámmal bizonyos kínai importtermékeket, egy sor másik árucikk esetében pedig szeptember 1-jéről december 15-re halasztja a tízszázalékos pótlólagos vámtarifa kivetését.

Idehaza a héten nem közölnek statisztikai adatot, az államháztartás július végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatót teszik közzé. A pénzügyminisztérium pénteken publikálja a részletes tájékoztatót az államháztartás központi alrendszerének július végi helyzetéről.

Az előzetes adatok szerint a gazdaság teljesítményének köszönhetően júliusban 37,2 milliárd forint többlettel zárt a költségvetés. Ennek nyomán az államháztartás központi alrendszerének első héthavi hiánya 352,7 milliárd forint volt. Az első héthavi hiány az éves előirányzat 35,3 százaléka, így a 2019 egészére kitűzött 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycél továbbra is teljesíthető. Az év első hét hónapjában a központi költségvetés hiánya 446,7 milliárd forintot tett ki, az elkülönített állami pénzalapok 73,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 20,5 milliárd forintos többletet mutattak.

Kapcsolódó írásaink

Még nem ért el minket az európai recesszió

ĀHétindító. A piacok számára leginkább az a meghatározó, mi történik, miután szeptember 1-jén bevezetik az újabb vámokat az összességében háromszázmilliárd dollár értékű kínai árura

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom