Gazdaság

Nehéz újból elhelyezkedni a piacon

A jelenlegi tapasztalatok alapján a negyven év feletti diplomás, képzett, komoly munkatapasztalattal rendelkező korosztály számára a legnagyobb a kihívás

A munkanélküliek több mint egyharmada már legalább egy éve keres állást. Legnehezebb helyzetben azok vannak, akik  szaktudással, diplomával, tapasztalattal kiesteka munka világából. Az idő múlása nehezíti újbóli munkába állásukat.

Nehéz újból elhelyezkedni a piacon
Alkalmazkodni kell a mai kor elvárásaihoz, ha megpályázunk egy állást
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint az április-júniusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 155 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,3 százalék volt, ami újabb rekord az egy hónappal korábbi 3,4 százalék után. A foglalkoztatottak átlagos létszáma 4,511 millió volt, 36 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 0,7 százalékponttal, hetven százalékra emelkedett. A foglalkoztatottak száma tizenötezerrel nőtt. Az adatokra reagáló elemzők legutóbbi összegzéséből kiderült, hogy a munkanélküliek több mint egyharmada már legalább egy éve keres állást, így nehezen foglalkoztathatónak számít. Nem csak az tekinthető nehezen foglalkoztathatónak, aki esetleg megváltozott munkaképességű. Jelenlegi tapasztalatok alapján legnehezebben a negyven év feletti diplomás, képzett, munkatapasztalattal rendelkező korosztály tud  elhelyezkedni – mondta el lapunknak Iványi Zoltán foglalkoztatási tanácsadó. Minden életpálya más és más, de az biztos, hogy azok, akik kiestek a munka világából, egyre nehezebben tudják eladni valós tudásukat – erősítette meg a szakember. Sokszor már az interjúra sem jutnak be, de ha igen, akkor ott elvéreznek a folyamat alatt. Ha egy interjúra megtört és a földet néző jelöltként érkeznek, a bukás sajnos valószínűsíthető – magyarázta Iványi Zoltán, majd hozzátette: ugyanakkor nagyon fontos rámutatni, hogy az állást aktívan keresők nem hibásak. A munkake­resést nehezíti, hogy a munkáltató saját szempontjai alapján mérlegel a megfelelő ember kiválasztásánál, számos előítéletektől hemzsegő történetet lehet hallani álláskeresőktől, miért nem kapták meg az adott munkát.

„Saját bőrömön is tapasztaltam, hogy hátrányban vagyok a nálam tíz évvel fiatalabbal szemben. Akkor találtam meg az utam, amikor nem másokkal foglalkoztam, hanem tettem a saját dolgomat” – mondta a tanácsadó. A nehezen foglalkoztatható, már jó ideje munka nélkül várakozó álláskeresőknek a szakértő azt javasolja, rendkívül alaposan készüljenek fel minden egyes interjúra, mert rutinból nem lehet eredményesen pályázni. Szánjanak időt magukra: ismerjék meg  önmagukat, legyenek pontosan tisztában az erősségeikkel és a fejlesztést igénylő tudásukkal, pályázzanak reális célokért. Amikor régóta nem kapnak állást, érdemes felkeresni egy szakembert, aki végigvezeti az úton a munkába állásig. „Nem igaz, hogy ez a korosztály nem ismeri a modern technoló­giát, vagy nem beszél nyelveket. Egyszerűen csak alkalmazkodni kell a mai kor elvárásaihoz mutatós, szakmai önéletrajzzal. Érdemes nagyon röviden, határozottan  bemutatkozni és méltósággal küzdeni. A mai világ talán elvitathatatlan előnye az, hogy teret nyertek a kézműves termékek, sok szolgáltató törekszik az egyediség erősítésére azzal, hogy személyre szabott termékeket és szolgáltatásokat kínál. Legyünk mi is »kézművesek«, tekintsünk úgy egy állás­interjúra, hogy ki kell szolgálnunk a munkaadó igényeit, és ne a megszokott inget vegyük fel!” – tanácsolta a foglalkoztatási szakember.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom