Gazdaság

Központban az agrárkutatás

A támogatás hozzájárulhat a hazai mezőgazdaság fejlődéséhez

Három éven át évi 260 millió forintos támogatásban részesül a Nemzeti Agrárkutatási és InnovációsKözpont (NAIK), a forrást a Tématerületi Kiválósági Program keretében nyerte el az intézmény – ismertette a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke tegnap Gödöllőn.

Birkner Zoltán elmondta, hogy a tématerületi programokkal azt szeretné a kormány elérni, hogy magyar állami egyetemek, illetve magyar állami kutatóintézetek egy adott vagy több témának nemzetközi szinten is a centrumává váljanak, így átívelhetők akár tudományterületek és intézmények is.

A feladatra 14,6 milliárd forintot osztanak szét az idén 26 intézmény között – közölte az NKFIH elnöke. Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója arról beszélt, hogy fehérjetakarmány programjukkal pályáztak a támogatásra, amely hozzájárulhat a magyar mezőgazdaság minőségi és mennyiségi fejlődéséhez, a társadalom jólétének erősítéséhez. Célja helyettesíteni, kiváltani, esetleg kiegészíteni a Magyarországon használt, nagyrészt importból származó GMO-s szójafehérjét. Hozzátette, hogy ezt a célt az alaptörvény is rögzítette, amely szerint Magyarország mezőgazdasága jövőjét GMO-mentesen képzeli el. Ehhez a mezőgazdasági alapanyag előállításban szinte minden rendelkezésre áll, kivéve a GMO-mentes fehérjeforrás – fűzte hozzá. A NAIK vezetője beszélt arról, hogy az importált szóját a magyar mezőgazdaságból kiváltani teljesen nem lehet, de vannak alternatív megoldások és ezeket célozza meg a kutatási program.

Kapcsolódó írásaink

Elkészült az aratókoszorú

ĀA Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a MAGOSZ-szal együtt újraélesztette a Magyarok kenyere – tizenötmillió búzaszem programot, amely a gazdák összefogását jelképezi

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom