Gazdaság

Elkészült az aratókoszorú

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a MAGOSZ-szal együtt újraélesztette a Magyarok kenyere – tizenötmillió búzaszem programot, amely a gazdák összefogását jelképezi

Megérkezett tegnap a Kárpát-medence aratókoszorúja a budapesti Szent István bazilikába, ami az augusztus 20-i Szent Jobb-körmeneten is látható lesz.

Elkészült az aratókoszorú
Az átadást követően Snell György püspök megáldotta az aratókoszorút, amelyet a hagyomány esőcsigának nevez
Fotó: Purger Tamás

Bemutatták tegnap a bazilikában azt a csiga formájú búzakoszorút, amely a magyar gazdatársadalom összefogását jelképezi, ezért is élesztette újra hagyományait a Magyarok kenyere – tizenötmillió búzaszem programot szervező MAGOSZ és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A koszorút régen is a legszebb búzakalászokból fonták, idén sem volt ez másként – köszönhetően a hajdúnánási gazdasszonyok keze munkájának. Hat asszony, napi nyolc órában, két hétig készítette az aratókoszorút.

Érdekesség, hogy a néphagyomány az ehhez fogható búzakoszorút esőcsigának nevezi, jelképeként és reményeként a bő csapadéknak, amely az aszályos nyarakat elnézve manapság is ugyanolyan égető kérdésnek számít. A tizenötmillió búzaszem kiemelkedő jelképét, az aratókoszorút Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, valamint Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar megyei elnöke, egyben Hajdúnánás polgármestere adta át ünnepélyes keretek között Snell György püspöknek, a Szent István Bazilika plébánosának, a Szent Jobb őrének.

Jakab István elmondta: véget ért az aratás, az utolsó kévékből pedig hagyományosan elkészítették az aratókoszorút. Ez jelképezi valamennyi anyaországi, határon túli és szórvány magyar együvé tartozását. Hozzátette: az aratókoszorú elkészülte mindig ünnep volt az aratónak és a gazdának, most pedig ünnep az egész magyarság számára.

Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a Szent István Bazilikába került a koszorú – mondta Szólláth Tibor.

Snell György püspök hangsúlyozta, hogy az alkotás kifejezi a magyarok egységét. Felhívta a figyelmet: a gondviselő mindig elegendő bátorságot ad ahhoz, hogy a magyarok egysége éppen a búzaszemek egysége által megnyilvánuljon.

A Szent István Bazilika plébánosa a mondandóját követőenmegáldotta a gazdák ajándékát, az aratókoszorút.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom