Gazdaság

A kisebb koccanásokat fedezheti a minicasco

Hasznos kiegészítőszolgáltatás, korlátozott kockázati tartalommal

A minicasco-biztosítás kötelező a gépjármű-felelősségbiztosításhoz, és önállóan is megköthető, célja, hogy a nem új autókat is bevonja a piacra. Amennyiben a két típust egy társaságnál kötötték, de a befizetés késik vagy részben teljesül,
a kötelező biztosítás élvez előnyt.

A kisebb koccanásokat fedezheti a minicasco
Korábban a minicasco kapcsolt szolgáltatásként működött
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A minicasco jellemzője, hogy mind a kockázat tartalmát, mind a biztosítási összeget illetően jelentősen korlátozott: kockázat tekintetében például csak vadkárra, vagy csak töréskárra, vagy csak lopáskárra, vagy csak szélvédőkárra terjed ki – mondta lapunknak Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője. Hozzátette, van olyan társaság, ahol a casco- és kgfb-szerződés sorsa összefügg, máshol pedig önállóan is megköthető az előbbi.

A korábbi években akadt példa arra, hogy az ügyfél a későbbiekben a meglévő kötelező biztosítása mellé minicascót kötött, ám mivel elmondása szerint értesítés hiányában az utóbbi díjával elmaradásba került, a biztosító érvénytelennek tekintette a kgfb-t (is). Lambert Gábor a vonatkozó kérdés kapcsán elmondta, a kgfb-szerződés élvez előnyt. Azaz ha valaki nem a teljes összegű biztosítási díjat fizeti be, azt ilyenkor úgy könyveli a biztosító, hogy a kgfb-re beérkezettnek tekinti, és a kiegészítő casco megszűnik, amennyiben nem pótoljuk a díjfizetést.

 A kérdéses eset idején a minicasco még kapcsolt szolgáltatásként működött, és a kgfb-szerződést sem lehetett volna felbontani. Jelenleg ez a szolgáltatás a Genertel biztosító kínálatában önálló termékként is megtalálható, megköthető. Honlapjukon arra hivatkozva ajánlják, hogy a kötelező biztosítás csak a vétlen fél kárát téríti meg, a vétkesét nem. Mivel a társaság szerint a koccanásos balesetek a leggyakoribbak, a javíttatás pedig jellemzően százötvenezer forint alatt marad, ezt az összeget jelölik meg a minicasco fedezeti határértékének.

Kapcsolódó írásaink

Megéri biztosítani az old timereket

ĀA legtöbb társaságnál tíz-húsz éves járművek esetén célszerű, illetve szükséges előzetes engedélyt kérni, lopás- és totálkár esetén a jármű kárkori értékét fizetik ki

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom