Gazdaság

Még nem ért el minket az európai recesszió

Hétindító. A piacok számára leginkább az a meghatározó, mi történik, miután szeptember 1-jén bevezetik az újabb vámokat az összességében háromszázmilliárd dollár értékű kínai árura

Egyelőre jócskán meghaladja a magyar növekedés az eurózó­náét, ugyanakkor az ottani visszaesés hamarosan begyűrűzhet a magyar gazdaságba.

Még nem ért el minket az európai recesszió
A kereskedelmi konfliktus ellenére az amerikai gazdaság teljesítménye biztató
Fotó: AFP/Loren Elliott

Meglehetősen mozgalmas lesz a hét itthon is és nemzetközi szinten egyaránt a legfontosabb makrogazdasági jelentések esetében. A kereskedelmi konfliktus ellenére az amerikai gazdaság teljesítménye biztató, és várhatóan ez tükröződik az e heti kimutatásokban – nyilatkozta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője. Az Amerikai Egyesült Államok statisztikai hivatala holnap teszi közzé a júniusi inflá­ciós mutatót. Az ING Bank várakozása szerint a maginfláció két százalék körül marad – a júniusi 2,1 százalék volt – és a normál infláció 1,6 százalék lehet év/év alapon. Ez is mutatja, hogy komoly inflációs lassulásra nem lehet számítani az amerikai gazdaságban, vagyis nem az infláció kényszeríti ki, hogy az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) csökkentse a kamatot – tette hozzá. Ha kedvező adatok jönnek, akkor egyelőre nincs szükség további kamatvágásra. Csütörtökön szintén júliusi kiskereskedelmi adatot tesz közzé a statisztikai hivatal, és az iparival együtt ez is várha­tóan azt mutatja, hogy nincs recesszió az amerikai gazdaságban – közölte Viro­vácz Péter.

Ez azért is fontos, mert a piacok – mint azt az elmúlt két hét eseményei is megmutatták – rettegnek az amerikai–kínai kereskedelmi kon­fliktus kedvezőtlen hatásaitól. A szakértő hozzátette, hogy ezek júliusi adatok, sokkal fontosabb a mostanra kialakult befektetői környezet. A piacok számára ugyanis leginkább az a meghatározó, hogy mi lesz a helyzet, amikor az Egyesült Államok szeptember 1-jén bevezeti az újabb vámokat az összességé­ben háromszázmilliárd dollár értékű kínai árura. A piacokat ugyanis akkor kevésbé győzi meg, hogy a nyár közepén jól teljesített az amerikai gazdaság, és ez nagyban növelheti a nyomást a Fed-re, hogy újból csökkentse az alapkamatot, kiküszöbölve ezzel a várt kedvezőtlen hatásokat, amit a kereskedelmi konfliktus idézhet elő.

Az euróövezetben viszont nem ilyen egyértelmű a gazdasági helyzet, mint jelenleg az Egyesült Államokban. Németországban holnap teszik közzé az augusztusi gazdasági hangulatindexet a ZEW gazdaságkutató intézet, és ez továbbra is negatív tartományban marad. Az előző hónapban mínusz 1,1 százalék volt az index – júniusban 7,8 százalék volt –, az ING Bank pedig augusztusban mínusz nyolcra számít – közölte az elemző. Megjegyezte: ez arra utalhat, hogy az Európai Központi Banknak lazító csomagot kell bevezetnie szeptemberben, legalábbis ez lehet az első erre mutató adat.

Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán teszi közzé a közösség júniusi ipari mutatóit. Virovácz Péter szerint túl sok jóra itt sem lehet számítani, az év/év alapú visszaesés 0,6 százalékos lehet. A piaci konszenzus mínusz 1,3 százalék. A bruttó hazai termékre (GDP) vonatkozó végleges júniusi adat szintén szerdán jelenik meg. Ez is azt vetíti előre, hogy a második negyedéves növekedés szinte nulla lesz az euróövezetben. Pénteken ismét júniusi kereskedelmi adat jelenik meg az euróövezetből, ami várhatóan azt mutatja, hogy az export miatt romlott a kereskedelmi egyenleg. Nálunk is mozgalmas lesz a hét. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma közli a júniusi építőipari adatokat. Holnap pedig a júniusi ipari adatokat közli a KSH második becslésében, ami azt jelenti, hogy itt már a részletek is kiderülnek. Az elemző szerint az elektronikai ipar és az autógyártás kissé visszahúzta az ipar teljesítményét, ami viszont különösen meghatározó, hogy kiderül, hogyan alakul a megrendelésállomány. Ez azért is fontos, mert nagyjából meg lehet határozni, hogy az európai recesszió miatt nálunk meddig tarthat az ipar lendülete. Szerdán hozzák nyilvánosságra a második negyedéves GDP-adatokat. Itt 4,5 százalékra lehet számítani, ami körülbelül 3,5 százalékponttal lesz magasabb, mint az eurózónában.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom