Gazdaság

Visszarendeződés történt a forint piacán

A magyar nemzeti valuta a vámháború miatt jobban gyengült a régiós devizáknál

Erősödött a napokban a forint a múlt heti zuhanás után, ami leginkább abból adódik, hogy a piaci befektetők már nem fogadnak a magyar nemzeti valuta gyengülésére.

Visszarendeződés történt a forint piacán
Fotó: MH

Elkezdett visszarendeződni a forint az elmúlt napokban, az eurót a csütörtök esti 324,21 forinttal majdnem megegyező 324,20 forinton jegyezték tegnap reggel a bankközi piacon. Ez komoly előrelépés annak hátterében, hogy a múlt héten elérte a 328-as árfolyamot az euróhoz viszonyítva.

Mint azt Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője lapunknak elmondta, a forint gyengülésének hátterében leginkább az amerikai–kínai kereskedelmi konfliktusból adódó piaci aggodalmak álltak, az újabb pótvámok bejelentése miatt ugyanis a feltörekvő devizákkal együtt a forint is gyengült. Az elemző ugyanakkor közölte azt is, hogy a forint jobban gyengült a nemzetközi események hatására, mint más régiós devizák, így például a lengyel zloty és a cseh korona. Ez pedig leginkább azért lehetett így, mert a jegybankok közül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája a leglazább, és ez ilyen helyzetben különösen sérülékennyé teszi a forintot.

A forint árfolyamának ingadozása az euróhoz képest
A forint árfolyamának ingadozása az euróhoz képest
Forrás: Portfolio

Másrészt viszont a visszarendeződést éppen ellentétes folyamatok idézhették elő, ugyanis a piac nem értett egyet az MNB előrejelzésével, a befektetők pedig a forint ellen fogadtak. Az MNB ugyanis azt vetítette előre, hogy gyenge lesz a növekedési ütem hazai és világgazdasági szinten egyaránt. Ez nagyrészt be is jött, hiszen az elmúlt napokban itthon a kereskedelemről és az iparról meglehetősen gyenge mutatók jöttek ki, csökkent az infláció, továbbá a német gazdaság is meglehetősen alulteljesít. Ez nekünk leginkább azért fontos, mert Németország a legfontosabb kereskedelmi partnerünk. A külföldi piaci befektetők viszont a forint gyengülésére fogadtak, mivel nem olyan gyér gazdasági mutatókra számítottak mint az MNB, így felépült 2500 milliárd forintnyi short pozíció. A befektetők ugyanakkor a jelentéseket megismerve rájöttek, hogy nem érdemes a forint ellen fogadni, ezért lezárták a forint elleni spekulatív pozíciókat.

Virovácz Péter szerint a forint esetében meghatározó lesz egy-két hónapos távlatban, hogy milyen politikát követ a jegybank. Szerinte ha az MNB lazít a monetáris politikáján, vagy legalábbis erre tesz utalást, akkor a forint gyengülhet. Közölte, hogy a forint rövidebb távon az euróhoz képest 324–328-as sávban maradhat. A forint árfolyamesését az is előidézte, hogy a piac nyugtalanul reagált Donald Trump amerikai elnök bejelentése után, az újabb pótvámokról. A kínai jegybank az első napokban hagyta gyengülni a jüant, és a forint is akkor kezdett újból erősödni, amikor a héten elejét vette a jüan további árfolyamzuhanásának.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom