Gazdaság

Munkavállalásban a magyarok az elsők Németországban

Csökken a létszám növekedésének üteme

Lassulni látszik a magyarok kiáramlása Németországba, de az ott élő, külföldről betelepült nációk közül mi dolgozunk a legnagyobb arányban.

Magasan, 105 vagy 113 ezer felett van a Németországban dolgozó magyarok száma attól függően, hogy a részmunkaidőt is beleszámoljuk-e – írta tegnap a Privatbankar.hu. Decemberben 103 048 teljes munkaidőben dolgozó magyar foglalkoztatottat tartottak nyilván, 4325 fővel többet, mint egy évvel korábban. Májusban az érték már 105 703 fő volt, ez viszont év/év alapon csak 2654 fős bővülés. A növekedés üteme évről évre, negyedévről negyedévre csökken. Ez még feltűnőbb százalékban kifejezve: míg 2014-ben évi 22-23 százalék is volt a magyar dolgozói létszám növekedése, addig tavaly decemberben 4,4, májusban már csak 2,6 százalék. A munkaügyi hivatal jelentése szerint ezenkívül 7458 magyar állampolgárságú részmunkaidős dolgozót is foglalkoztattak. További 10 492 magyar állampolgár munkakereső státusban, 4955 pedig munkanélküliként volt nyilvántartva. Néhány hónapja 123 653 körül lehetett a magyarok száma, akik valamilyen formában jelen voltak a németországi munkaerőpiacon.

A Németországban élő teljes magyar állampolgárságú lakosság 54,5 százaléka dolgozott. Ez alacsonyabb, mint a németek aránya, de magasabb, mint az összes külföldi átlaga. Májusban tavaly májushoz képest nagyobb mértékben, 6048 fővel nőtt a magyar dolgozók száma, 113 498-ra. A részmunkaidősök számának alakulása hosszabb távon emelkedni látszik. Megfigyelhető a szezonalitás is, a téli hónapokban mindig visszaesik a kivándorlási kedv.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom