Gazdaság

Három százalék közelébe lassult az infláció

Csökkent az áruforgalmi többlet, a boltokban a legnagyobb mértékben a tartós cikkek árai estek, a dohánytermékeké viszont megugrott a jövedéki adó emelése miatt

Tovább mérséklődött az infláció a májusi és a júniusi értékek után. A legnagyobb meglepetést talán a tartós fogyasztási cikkek termékkörben mért árcsökkenés jelentette.

Három százalék közelébe lassult az infláció
A nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye csökkentette a piaci árakat
Fotó: MH/Katona László

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 3,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban – jelentette tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az infláció tovább mérséklődött a júniu­si 3,4 és a májusi 3,9 százalékról. Az éves maginfláció is csökkent 3,7 százalékra a júniusi 3,8 és a májusi négy százalékról. A január-júliusi időszakban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakában mért szintet.

A fogyasztói árak az egymást követő második hónapban mutatnak lassuló emelkedést. A piaci várakozásnál csekély mértékben alacsonyabb áremelkedési ütem mögött három fontos tényező húzódik meg – kommentálta a megjelent statisztikát Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Kifejtette, a legnagyobb meglepetést talán a tartós fogyasztási cikkek termékkörben mért árcsökkenés jelentette, amelyben komoly szerepet játszott az új személygépjárművek árának havi alapon mért csaknem kétszázalékos esése. Mindez vélhetően a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának hatása. Mindemellett az üzemanyagárak változása is mérsékelte az inflációt júliusban. Ennél is fontosabb ugyanakkor, hogy a szolgáltatások inflációs mutatója 2,8 százalékra mérséklődött. Emögött a tavalyi magas bázis húzódik meg, ugyanis tavaly júliusban ért el rekordmagasságot a forint árfolyama az euróval szemben, ami rendkívüli mértékben megdrágította a külföldi utakat.

Noha a maginfláció 3,7 százalékra enyhült, ami továbbra is magas, de némileg enyhülő árnyomást tükröz, a dohánytermékek árai azonban megugrottak a jövedéki adó emelése miatt, így feltehetően az adószűrt maginfláció is enyhén mérséklődött az előző havi három és fél százalékhoz képest, mivel a szolgáltatások árainak emelkedése mérséklődött, a legnagyobb mértékben azonban a tartós cikkek árai estek, ami igazolja az MNB várakozásait, hogy az importált infláció mérsékelni fogja a hazai inflációt is – kommentálta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az inflációs adatokat.

Mint arról a KSH tegnap első becslése alapján beszámolt, az idei első fél évben 3,2 százalékkal nőtt az export euróban számolt értéke, és öt százalékkal az import. Az áruforgalmi exporttöbblet 3,328 mil­liárd eurót tett ki, 787 millió euróval csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Kapcsolódó írásaink