Gazdaság

A legjobb módszer a klímaváltozás problémájára a faültetés

A városokban a fák javíthatják a levegő minőségét, segítségükkel alacsonyabban tartható a károsanyag-kibocsátás

A klímaváltozás negatív hatásainak megelőzésére civil kezdeményezés indult hazánkban, a tervek szerint tízmillió fát ültetnének Magyarországon a következő években. Összeállításunkból kiderül: az újraerdősítés a legjobb módszer a klímaváltozás problémájára.

A legjobb módszer a klímaváltozás problémájára a faültetés
A zöld parkok hozzájárulnak a városiak jó közérzetéhez is
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint ahhoz, hogy az emberiség a század közepére 1,5 Celsius-fokban korlátozza a globális hőmérséklet-emelkedést, egymilliárd hektárnyi fát kellene ültetni világszerte – írta a napokban a BBC News. Az urbanizáció kedvezőtlen környezeti hatásait gyakran tovább rontja az éghajlatváltozás, a fokozott környezetszennyezés, a rendelkezésre álló táplálék és erőforrások megcsappanása, valamint a fokozott szegénység és a szélsőséges éghajlati események gyakorisága. A városi fás területek eközben enyhítik az urbanizáció negatív hatásait és társadalmi következményeit, élhetővé és ellenállóbbá varázsolva a környezetet.

A hazai faültetésre buzdító akciót július 9-én indították, alig két nap alatt tízezren csatlakoztak, ma pedig már majdnem húszezer követője van a Tízmillió Fa Mozgalomnak a legnagyobb közösségi oldalon. A Bojár Iván András művészettörténész, építészkritikus indította kezdeményezés eleinte csak közvetlen környezetének szólt, de már az első nap óriási népszerűségre tett szert, és egyre több ember csatlakozott hozzá. „Egy szűkebb ismeretségi körnek szóló poszt, mint a palackból szabaduló szellem, kiáradt, szétterjedt a közösségi oldalon, eljutott olyanokhoz is, akikkel semmi dolgunk nem volt eddigi életünk során, és egyszeriben kiderült: a leglényegesebb kérdésben életünk sorsfordulóján utódaink jövőjével kapcsolatban azonosan gondolkodunk. Felelősen és aktívan. Sokfélék vagyunk, mégis itt és most az egység, a lényegi azonosság a legfontosabb” – olvasható az oldalon. A csoporttagok adománygyűjtő oldalt is készítettek, ahol elsőre háromezer fontos célt tűztek ki, hogy „zöldbe borítsák Magyarországot”.

A Humusz Szövetség pedig kilenc érvet sorakoztat fel honlapján a városi fák ültetése mellett. A fák hozzájárulhatnak az élelem mennyiségi és minőségi elérhetőségének javításához: termésük és leveleik hasznosak lehetnek az ott élők és takarmányállataik számára. A faanyag felhasználható főzéshez és otthonaik fűtéséhez. Az állatok számára a fák életteret, élelmet és védelmet biztosítanak. Egy-egy fa akár évi százötven kilogramm szén-dioxid elnyelésére is képes, ezzel mérsékelve az éghajlatváltozás hatását. A városokban, ahol különösen magas is lehet a légszennyezettség, a fák érezhetően javíthatják a levegő minőségét, egészségesebbé és élhetőbbé téve a mindennapokat. Tudatos fatelepítéssel a városokban akár két-nyolc fokkal is csökkenthető a hőmérséklet, mérsékelve a városi „hősziget”-hatást. A fák kérge és levelei kiválóak szűrőként is, eltávolítják a levegőből a káros gázokat és a finom porrészecskéket. A fák hozzájárulnak a városiak jó közérzetéhez, jobb fizikai és mentális egészségéhez. A nagyra nőtt fák szabályozzák a víz áramlását, egy idősebb örökzöld több mint tizenötezer liter vizet képes megkötni. Segítségükkel alacsonyabban tartható a szén-dioxid-kibocsátás, az általuk elérhető energiatakarékosság révén. A fák okos elhelyezésével akár harminc százalékkal is csökkenthető a légkondicionálás szükségessége és húsz–ötven százalékkal a téli fűtésszámla. Egy jól megtervezett zöld városi tájkép akár húsz százalékkal is növelheti az ingatlanok értékét, valamint pozitív hatása van az idegenforgalomra és a vállalkozásokra.

A Zürichi Műszaki Egyetem szakemberei a fotointerpretáció módszerét és a Google Earth térképszoftverét használva megállapították, hogy a már létező erdőségek, mezőgazdasági és városi területek mellett még világszerte 0,9 milliárd hektárnyi terület áll rendelkezésre faültetéshez – írta az Elobolygonk.hu. A szakemberek szerint amikor ezek a fák teljesen kifejlődnek, akkor nagyjából kétszáz gigatonnányi szén-dioxidot – vagyis az ipari forradalom óta az emberi tevékenységek által kibocsátott káros anyag csaknem kétharmadát – lesznek képesek elnyelni, ami a légkörben lévő szén-dioxid-mennyiség egynegyede.

A tanulmányunk bizonyítja, hogy az újraerdősítés a rendelkezésünkre álló legjobb megoldás a klímaváltozás problémájára – mondta Tom Crowther, az egyetemi tanulmány vezető szerzője.

Kapcsolódó írásaink

Harc az aszály ellen

ĀA szárazság miatt legyengült növények nem tudtak ellenállni a betűzőszú károsításának, ami Zalából, Szombathely és Sopron térségéből szinte teljesen eltüntette a lucfenyveseket