Gazdaság

Csaknem hat és félezer lakás épült az első félévben

Az első félévében 6472 új lakás épült, 0,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 18 227 volt, 0,9 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Csaknem hat és félezer lakás épült az első félévben
Az építési engedélyek és bejelentések alapján épülő lakások száma Budapesten alig emelkedett
Fotó: MH

Budapesten 8,6 százalékkal, a kisebb városokban 7,8 százalékkal kevesebb lakás épült. A megyei jogú városokban 10 százalékkal, a községekben 4,3 százalékkal több lakást vettek használatba, mint a múlt év első felében. A második negyedévben használatba vett 2811 lakás, 10 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában és 2017 harmadik negyedéve óta a legkevesebb. Budapesten a felére esett vissza a negyedévben átadott lakások száma. 

Pest megyében a lakásépítések száma továbbra is kiemelkedő, ám az előző év azonos időszakához képest 5,9 százalékkal csökkent. Győr-Moson-Sopron megyében 10 százalékkal emelkedett az épített lakások száma (1156), amely így önmagában meghaladta az Alföldön és Észak-Magyarországon felépült összes lakásét (1032) - közölte a KSH.

A természetes személyek által épített lakások aránya az egy évvel korábbi 49 százalékról 47 százalékra csökkent, a vállalkozások által építetteké 49 százalékról 52 százalékra emelkedett.

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 51 százaléka családi házban, 40 százaléka többszintes, többlakásos épületben, 4,2 százaléka lakóparkban épült. A lakások 53 százaléka értékesítésre, 45 százaléka saját használatra, 2,1 százaléka bérbeadásra épült. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 2  négyzetméterrel, 99 négyzetméterre csökkent.

Az építési engedélyek és bejelentések alapján épülő lakások száma Budapesten alig emelkedett, a megyei jogú városokban 3,2 százalékkal, a többi városban 5,7 százalékkal csökkent, míg a községekben 20 százalékkal nőtt. Az építtetők az esetek 47 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 7,5 százalék, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb, a községekben elérte a 92 százalékot.

Elemzők: az építőipari kapacitások szűkössége és a rossz időjárás fékezi a lakásépítést

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője emlékeztet arra, hogy 2016 eleje óta 75 966-tal több engedélyt adtak ki, mint amennyi lakás megépült, ami tükrözi a kivitelezések igen jelentős csúszását. A kivitelezéseket a munkaerő- és kapacitáshiány hátráltatja.

A lakások felépülését az is lassíthatja, hogy 2023-ig kaptak haladékot a kedvezményes lakásáfára azok a lakások, amelyek tavaly novemberig már  rendelkeztek építési engedéllyel. A kedvezményes lakásáfa kivezetésének hatása az építési engedélyek számának megtorpanásában is tükröződik, a családvédelmi akcióterv azonban új lendületet adhat az építkezéseknek - tette hozzá.  

Az idén és jövőre lakásátadási hullámra számít Suppan Gergely, aki szerint Budapesten a lakásátadások száma az idén és jövőre meghaladhatja a 10 ezret, országosan pedig a 20 ezret.

A válság előtti teljesítményhez, a nemzetközi rátákhoz, valamint a lakásmegújítás kívánatos mértékéhez képest a lakásépítések még messze elmaradnak. A válság előtt évente 35-40 ezer lakást adtak át. Tavaly 17,7 ezer lakás épült, ami 1000 lakosra 1,8 lakást jelent, míg az európai átlagos érték 3-3,5. A lakásállomány százévenkénti megújításához is évente 35-40 ezer lakás építésére lenne szükség. Mindezek alapján a lakásépítések száma semmilyen túlfűtöttséget nem mutat, sőt, még a válság utáni visszaesést sem pótolta - közölte a vezető elemző.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágvezetője a májusi kedvezőtlen időjárással és az építőipari árak alakulásával magyarázta a lakásépítések számának csökkenését. Úgy vélte, az építőipari vállalkozások teljesítményüket a jobban jövedelmező nagyberuházások felé irányítják, így a lakásépítésekhez még drágán sem mindig találnak kivitelezőt az építtetők. Az építőipari árak emelkedése szintén mérsékli a lakásépítések számát, illetve érezteti hatását az új lakások kedvezményes áfakulcsának kifutása is tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom