Gazdaság

Tovább növekszik a foglalkoztatás a nyári időszakban

Az autóipart érintő negatív tendenciák miatt nagyobb a regisztrált álláskeresők számaaz előző év azonos időszakához képest, amit az idénymunkák ellensúlyoznak

A regisztrált álláskeresők számának júniusi csökkenése szakértőnk szerint a magasabb bérezéssel járó nyári szezonális idénymunkák, mezőgazdasági alkalmi, turisztikai, vendéglátóipari idényjellegű munkalehetőségek jelentős felszívóerejének köszönhető.

Tovább növekszik a foglalkoztatás a nyári időszakban
A mezőgazdaság rengeteg embernek biztosít jövedelmet a szezonban
Fotó: MH

Az álláskeresők száma júniusban 3,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, de két százalékkal kevesebb volt a májusinál, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a júniusi zárónapon 248 200 álláskereső szerepelt. Az NFSZ honlapján közölte: júniusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,3 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,7 százalék. A legalacsonyabb érték továbbra is Győr–Moson–Sopron megyében volt.

A regisztrált álláskeresők számának júniusi csökkenése egyértelműen a magasabb bérezéssel járó nyári szezonális idénymunkák, mezőgazdasági alkalmi, turisztikai–vendéglátóipari idényjellegű munkalehetőségek jelentős felszívóerejének köszönhető – mondta lapunknak Juhász Csongor, a Prohuman-csoport ügyvezető igazgatója. „A szezonális alkalmi munkát vállalók nyáron nem, csak a szezonális munkák végeztével, jellemzően az őszi időszakban jelennek meg a regisztrált álláskeresők között. Annak oka, hogy a regisztrált munkakeresők száma miért magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában mért, egyértelműen a jelenlegi gazdasági helyzetben keresendő, elsősorban az autóipart érintő negatív tendenciák következménye. A szektorban tapasztalható elbocsátások révén több regisztrált munkakereső jelenik meg a rendszerben” – kommentálta a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat friss adatait Juhász Csongor, az évente több mint húszezer munkavállalót kiközvetítő Prohuman vezetője.

A NSZF adatai alapján júniusban 38 700 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 13,2 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 4,5 százalékkal csökkent. Az álláskeresők 8,9 százaléka, 22 200 volt pályakezdő. A legtöbb álláskereső pályakezdő fiatalt Borsod–Abaúj–Zemplén, Szabolcs–Szatmár–Bereg és Hajdú–Bihar megyében tartották nyilván, de Jász–Nagykun–Szolnok és Somogy megyében is jelentős volt a számuk. Az álláskeresők 27,4 százaléka, 68 100 ember tartósan, több mint egy éve keresett munkát, ez 0,4 százalékpontos növekedés az egy évvel korábbinál. Az év hatodik hónapjában 35 300 volt a huszonöt év alatti és 63 700 az 55 év feletti álláskeresők száma, arányuk 14,2, illetve 25,6 százalékot tett ki.

Az NFSZ adatai szerint júniusban 135 900 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 48,6 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők 45,3 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. A foglalkoztatók harmincezer új betölthető álláshelyet jelentettek be júniusban, ezek 51,3 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 15 400 volt, amelynek 39,4 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott. Júniusban 103 400 álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből 75 700 betöltetlen maradt. Az év hatodik hónapjában 259 munkavállaló csoportos létszámleépítését jelentették be a foglalkoztatók. Az elbocsátások a szektorok közül az alsóruházat gyártását, a számítógépes programozást, a vízi létesítmény építését, biztosítási ügynöki, brókeri tevékenységet és a vegyes termékkörű nagykereskedelmet, területileg pedig Tolna, Győr–Moson–Sopron, Csongrád megyét és Budapestet érintette. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt munkanélküliségi ráta 3,4 százalékos volt a 2019. március–májusi időszakban, a 15–74 éves népességből 160 400-an voltak munka nélkül. A ráta az előző év azonos időszakához képest 0,3 százalékkal volt alacsonyabb.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom