Gazdaság

16,4 milliárd forinttal több jut a hazai útfelújításokra

A közlekedési hálózatok bővítése mellett a meglévő utak karbantartása is fontos, a jobb minőségű közutak hozzájárulnak a foglalkoztatás és az idegenforgalom élénküléséhez

Az útfelújítási programokban 2016 és 2020 között kétszáznyolcvanmilliárd forintból mintegy kilencszáz hazai útszakasz szolgáltatási színvonala javul több mint kétezernégyszáz kilométeren, az új pénzügyi forrás pedig hozzájárul a már kijelölt, de még meg nem valósult útfelújítások elvégzéséhez.

16,4 milliárd forinttal több  jut a hazai útfelújításokra
Mosóczi László: A rendbe tett szakaszok biztonságosabban használhatók
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kormány 16,4 milliárd forinttal megemelte a Komplex Útfelújítási Program pénzügyi keretét, ezzel biztosította a 2017-ben kijelölt, de forráshiány miatt meg nem valósult útfelújítások elvégzéséhez szükséges pénzügyi forrást – mondta Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára tegnap sajtótájékoztatón Budapesten. A többletforrásból tizenhárom megyében ötvenöt helyszínen összesen száztizenhárom kilométernyi útszakasz újul meg az idén ősszel kezdődően, a munka döntő többségét 2020-ban végzik el. Mosóczi László elmondta, hogy Magyarországon 2010 és 2018 között összesen több mint ötezer-ötszáz kilométer felújított útszakaszt adtak át, az elvégzett beruházások összértéke mintegy hatszázkilencvenmilliárd forint volt uniós és hazai forrásból.

Kiemelte, ebből tavaly több mint ezer kilométer útszakaszt tettek rendbe, ezzel a 2018-as esztendő az elmúlt időszak legeredményesebb útfelújítási éve volt. Mosóczi László kiemelte, hogy Magyarországon három útfelújítási program van. Hazai forrásból 2016-ban indult a Komplex Útfelújítási Program, az újabb forrásbiztosítással a program teljes keretösszege meghaladja a százhetvennégymilliárd forintot 2020-ig. A Komplex Útfelújítási Programban több mint ötszázötven útszakasz újul meg 2016 és 2020 között, mintegy ezerötszáz kilométeren. A magyar közútfelújítás másik programja a hazai és uniós forrás finanszírozású Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, amely 2014-2020 között ötvenötmilliárd forinttal támogatja az országos közutak korszerűsítését, a megyei önkormányzatok bevonásával kijelölt száznyolcvannégy útszakasz műszaki állapota javul összesen ötszázhúsz kilométeren – tette hozzá. Mosóczi László elmondta, a Magyar Falu Programban éves szinten ötvenmilliárd forint áll rendelkezésre a vidéki bekötő- és összekötőutak korszerűsítésére, hogy javuljon a falvak népességmegtartó képessége. A Magyar Falu Programban az idén induló első ütemben százhatvanöt útszakasz helyreállítása történik meg összesen négyszázharminc kilométeren.

A három futó útfelújítási programban már rögzített projektlisták alapján 2016 és 2020 között kétszáznyolcvanmilliárd forintból mintegy kilencszáz hazai útszakasz szolgáltatási színvonala javul több mint kétezer négyszáz kilométeren – összegezte az államtitkár.

Mosóczi László hangsúlyozta, a kormány kiemelt feladatának tartja a közlekedési hálózatok folyamatos bővítése mellett a meglévő elemek karbantartását is. A jobb minőségű közutak hozzájárulnak a helyi gazdaság, foglalkoztatás és idegenforgalom élénküléséhez. A rendbetett szakaszok biztonságosabban használhatók, gyorsabb eljutást tesznek lehetővé nemcsak autón, hanem a helyközi buszjáratokon is.

Kapcsolódó írásaink