Gazdaság

Megkezdték az éjjel-nappali azonnali banki átutalások éles rendszerének próbaüzemi tesztelését

Könnyebb lesz a mobilfizetés is

Eddig a banki ügyfelek átutalásai hétköznapokon reggel hét és délután öt óra között érkeztek meg. Az új rendszerben, amelynek éles próbaüzeme elkezdődött, mindez éjjel-nappal működni fog, és az átutalt összeg nem másfél-két óra alatt érkezik meg, hanem öt másodpercen belül – hangzott el a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Megkezdték az éjjel-nappali azonnali banki átutalások éles rendszerének próbaüzemi tesztelését
A pénz öt másodperc alatt jut majd el a kedvezményezetthez
Fotó: MH/Katona László

Bartha Lajos, a jegybank ügyvezető igazgatója elmondta, más pozitív változás is érinti az ügyfeleket. Eddig legalább tizenhat karakter beírása volt szükséges az átutaláshoz, hiszen minimum ennyi számból állnak a bankszámlaszámok. A jövőben viszont a bankszámlaszámok össze lesznek kötve a mobilszámokkal, az e-mail címekkel és az adószámokkal, így ha utalni szeretnénk, elég lesz csak kikeresni az illető mobilszámát, e-mail címét vagy adószámát, és annak címezni az átutalást. Az összekötés azonban nem lesz automatikus. Mindenkinek be kell mennie majd a saját bankfiókjába, és kérvényeznie kell ezen adatainak összekapcsolását. A bankok az elkövetkezendőkben mobilfizetési megoldásokat fognak ajánlani ügyfeleiknek. Ezek nemcsak az átutalásokat könnyítik meg, hanem a számlákat is ki lehet majd fizetni velük, és más fizetési tranzakciók lebonyolítására is alkalmasak lesznek, így nőni fog azoknak a száma, akik mobilt használnak fizetésnél.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom