Gazdaság

Ausztria veszi tőlünk a legtöbb szarvasmarhát

Az unió marhahústermelése várhatóan7,9 millió tonna körül alakul idén

Idén jóval kevesebb, az év első négy hónapjában huszonnyolc százalékkal csökkent az élőmarha behozatala hazánkba, az export mértéke viszont nőtt, Ausztriába pél­dául ötvenkét százalékkal több szarvasmarhát szállítottunk.

Ausztria veszi tőlünk a legtöbb szarvasmarhát
Nagy az igény a jó minőségű magyar haszonállatra külföldön is
Fotó: MH/Katona László

A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja húsz százalékkal növekedett 2019 első négy hónapjában a 2018. január–áprilisihoz képest – derült ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) legfrissebb jelentéséből. A legtöbb szarvasmarhát Ausztriába szállították, ahova ötvenkét százalékkal nőtt a kivitel, míg Törökországba tizenkilenc százalékkal kevesebb szarvasmarha került.

Ezzel egy időben Magyarország élőmarha-importja huszonnyolc százalékkal csökkent az idei év első négy hónapjában a tavalyi év azonos időszakában beszállított mennyiséghez képest. Az élő szarvasmarha negyede Romániából származott. A marhahúsexport mennyisége tizenegy százalékkal, értéke tizennégy százalékkal csökkent ugyanekkor. A marhahúsimport volumene huszonhárom százalékkal, értéke tizenkét százalékkal nőtt.

Időközben Magyarországon a fiatal bika termelői ára 793 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2019 júniusában, ezzel az értékkel pedig nem változott számottevően az előző év azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágótehén ára 5,4 százalékkal, a vágóüszőé 4,9 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára csaknem öt százalékkal nőtt 2019 júniusában.

Az Európai Bizottság júliusban megjelent rövid távú előrevetítése szerint az unió marhahústermelése várhatóan 7,9 millió tonna körül alakul idén, egy százalékkal csökkenhet az előző évihez képest. Az előrejelzés szerint a marhahús kibocsátása 2020-ban előreláthatóan további egy százalékkal mérséklődik. A marhahúsexport tizenöt százalékkal 288 ezer tonnára nőhet az idén és további öt százalékkal emelkedhet a következő évben. A marhahús-behozatal két százalékkal csökkenhet 2019-ben, ugyanakkor a 2018. évi 312 ezer tonnás szintre bővülhet 2020-ra. Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség 241 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2019 január–áprilisában, 4,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Az unió élőmarha- és marhahúsimportja négy százalékkal 114 ezer tonnára csökkent 2019 első négy hónapjában a 2018. január–áprilisban beszállított mennyiséghez képest.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom