Gazdaság

A fővárosban éri meg a leginkább vendéglátózni

Az ágazat teljesítménye 2013 óta folyamatosan emelkedik, előzetes becslések szerint a szálláshely-szolgáltatás bruttó hozzáadott értéke tavaly is jelentősen nőtt

Csökkent a turizmusban foglalkoztatottak száma. Az átlagkereset alacsony, de tavaly mégis több pénzt vittek haza az ágazatban dolgozók.

A fővárosban éri meg a leginkább vendéglátózni
Folytatódik a két számjegyű keresetnövekedés a turizmusban
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a vállalkozások az előző évhez képest 4,9 százalékkal kevesebb, száznyolcvanezer dolgozót foglalkoztattak, a dolgozók átlagkeresete tizenhárom százalékkal 212 ezer forintra nőtt – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ágazati elemzéséből. Az ágazat teljesítménye 2013 óta folyamatosan emelkedik. Előzetes becslések szerint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás bruttó hozzáadott értéke – változatlan áron – 2018-ban is jelentősen, 8,8 százalékkal nőtt, így ismét meghaladta a nemzetgazdasági GDP átlagos növekedési ütemét. Az ágazatban alkalmazottak száma százötezer volt tavaly, ami három százalékkal nőtt 2017-hez képest.

A módszertan szerint foglalkoztatott az, aki az adott héten legalább egyórányi, jövedelmet biztosító munkát végzett. Az alkalmazott munkaszerződése alapján havi átlagban legalább hatvan munkaóra teljesítésére kötelezett.

A munkaerőpiaci részesedést tekintve a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás adta a foglalkoztatottak négy százalékát és az alkalmazásban állók 3,4 százalékát 2018-ban. A KSH elemzésében arra is rámutat, hogy változatlanul alacsony a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete.

A tavalyi év során mért tizenhárom százalékos növekedéssel is az év végére mindössze 212 ezer forintot ért el. Bár az e területen dolgozók keresetnövekedése 1,3 százalékponttal meghaladta a nemzetgazdaságét, bruttó átlagkeresetük összege 118 ezer forinttal elmaradt attól. A legtöbbet a Budapesten dolgozók keresték tavaly, havi bruttó kétszáznegyvenezer forintot, a legkevesebbet, 177 296 forintot pedig Békés megyében. Az idén áprilisban a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területen 10,2 százalékkal 239 ezer forintra nőttek a bruttó átlagkeresetek, 2019 első negyedévében pedig 11,1 százalékkal 226 ezerre. Az alkalmazásban állók száma 114 ezer volt idén áprilisban, összesen 7,4 százalékkal több, mint tavaly.