Gazdaság

Július végefelé indul a diákok albérletrohama

A felvételi ponthatárok kihirdetésétől szeptember végéig tartó szezonban több mint harminc–negyven százalékkal élénkül a kereslet a kiadó lakások iránt

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetését, július 24-ét követően felélénkül az albérletpiac, ebben az időszakban számolni kell a bérleti díjak akár 10–15 százalékos emelkedésével is a lakáspiaci szakértők szerint.

Július végefelé indul a diákok albérletrohama
A kereslet augusztusban a legmagasabb, ilyenkor ugranak feljebb az árak is
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A hallgatók Budapesten főként az egyetemük közelében próbálnak lakást bérelni, ezért elsősorban a XI. és a IX. kerület belső része a legnépszerűbb – derült ki a távirati iroda tegnapi összeállításából. A GKI Gazdaságkutató Zrt. adatai szerint ezekben a kerületekben a garzonlakások bérleti díja százhúszezer forint körül van, a közel száz négyzetméteres, társbérletnek is alkalmas lakás albérleti díja pedig kétszázezer forinttól indul. Vidéken a három legfontosabb egyetemi városban –Debrecen, Pécs és Szeged – nagyon eltérnek az albérleti árak. A belvárosi lakásoknál példaként említették, hogy százötvenezer forintos havi díjért Debrecenben egy kétszobás, Szegeden és Pécsen akár háromszobás lakást is lehet bérelni.

Hozzátették, érdemes már a ponthatárok kihirdetése előtt elkezdeni a lakáskeresést, ugyanis a jó helyen lévő, megfizethető áron elérhető lakások gyorsan elfogynak. Lakáskiadás szempontjából az augusztus a legerősebb hónap, ekkor zúdul a kereslet igazán a piacra, emiatt elképzelhető, hogy augusztusban 10–15 százalékkal emelkednek az albérletárak a július elején mért adatokhoz képest.

Az Ingatlan.com arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a fiatalok leginkább a főváros XI., IX., XIII. és XIV. kerületében, illetve a belvárosi kerületekben (V., VI., VII.) keresnek lakhatási megoldást. Az albérletárak azonban pont ezekben a kerületekben a legmagasabbak, az előbbieknél a havidíjak száznegyvenötezer és százhatvanötezer forint között, a belvárosi kerületekben pedig százhatvanezer és kétszáztízezer forint között mozognak. A felvételi ponthatárok kihirdetésétől szeptember végéig tartó albérletszezonban 30–40 százalékkal élénkül a kereslet a kiadó lakások iránt. Ezáltal néhány ezer forinttal emelkednek a bérleti díjak, de ez átmeneti jellegű, az árak az év végére kiegyenlítődnek.

Az Otthon Centrum szerint az átlagos havi bérleti díjak egy ötven négyzetméteres lakásra vetítve Budapesten százötvenezer forint körül, míg a vidéki egyetemi városokban százezer forint körül alakulnak, erre további 10–20 ezer forint rezsiköltség rakódik. Kiemelték, a diákok fajlagosan akkor járnak jól, ha többen összeköltöznek, ugyanis egy budapesti, jó helyen lévő, százhatvan négyzetméteres lakás bérleti díja eléri a 240–280 ezer forintot, de ha ez az összeg 5–6 felé oszlik meg, akkor egy emberre vetítve az albérleti díj 40–50 ezer forint körül alakul.

Az OTP Ingatlanpont közleménye szerint Debrecenben egy ötvenkét négyzetméteres, bútorozott lakás havi albérleti díja átlagosan százötvenezer forintra tehető, a frekventált elhelyezkedésű, jó állapotú ingatlanok bérleti díja havonta elérheti a kétszáznegyvenezer forintot is. Szegeden az albérletpiacon nagy a szórás: a külvárosban már hatvanezer forintért is lehet garzont bérelni havonta, de a belvárosban egy többszobás lakásnál akár 150–200 ezer forint havi bérleti díjjal is számolni kell. Pécsen a jogi és közgazdasági karhoz közeli albérletek havonta minimum százezer forintba kerülnek, az orvostudományi kar közelében azonban akár húszezer forinttal is magasabbak lehetnek az albérleti díjak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom