Gazdaság

Félezer elektromos töltőállomás

Közép-Magyarországon található a legtöbb olyan pont, ahol a villanyautók feltölthetők

Folyamatosan bővül az elektromos töltőállomások száma Magyarországon, a 844 engedélyezett állomásból idén áprilisig 470-et helyeztek üzembe – közölte tegnap a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A már működő állomásokon növekszik az energiafelhasználás.

Félezer elektromos töltőállomás
Egyre többen és hosszabb ideig töltik járműveiket a már működő töltőállomásokon
Fotó: MH/Katona László

Az elektromos autók töltését szolgáló töltőállomások üzemeltetése engedélyköteles tevékenység, a MEKH eddig összesen 844 db töltőállomás létesítésére adott ki engedélyt – közölte tegnap a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Előzményként közölték, a hazai elektromobilitás fejlődése csak a megfelelő töltőinfrastruktúra kiépítése és rendelkezésre állása mellett valósulhat meg, 2016. január 1. óta pedig az üzleti célú elektromos gépjármű töltés és a töltők üzemeltetése engedélyköteles tevékenység, az engedélyt a szükséges feltételek teljesülését követően a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adja ki. A lakossági fogyasztók és a nem lakossági felhasználók esetében a saját mért felhasználói berendezésén keresztül történő töltés – ha az nem irányul gazdasági haszonszerzésre – nem engedélyköteles.

A kiadott engedélyek alapján 2019 áprilisáig közel ötszáz darab töltőállomást helyeztek üzembe, amikhez összesen 858 darab kútfej tartozik.

Az üzemelő töltőállomások darabszámának növekedése mellett folyamatosan nő a töltések száma, valamint a töltésre fordított energia mennyisége is. Míg 2017 negyedik negyedévében csupán 13 585 darab töltést hajtottak végre, 2019 első negyedévében ez a szám már 97 231 darabra növekedett. A töltésre fordított energia mennyisége is jelentősen nőtt: a kezdeti 46 570 kWh-ról 326 348 kWh-ra. Az idei első negyedévben egy töltőnél nagyságrendileg kétszáz darab töltést hajtottak végre, és egy töltés során átlagosan 3,4 kWh-t vételeztek a felhasználók.

A kiadott engedélyek alapján a legtöbb töltőállomás a közép-magyarországi régióban valósulhat meg, összesen 525 darab töltőállomás létesítésére adtak be engedélykérelmet. A többi magyarországi régióban a töltőállomások eloszlása nagyjából egyenletes. A kiadott engedélyek száma alapján a legkevesebb töltőállomás az Észak-Alföldön található, a második legtöbb pedig a Közép- Dunántúlon. Az elektromos gépjárműtöltők üzemeltetéséről, kérelmezési folyamatáról az energiahivatal holnalpján részletes tájékoztatók olvashatók.

Teret nyer a megújuló energia is

A villamosenergia-felhasználás területén belül látványosan tör előre a megújuló energiaforrások részaránya. A bruttó végső villamosenergia-fogyasztáson belül 2005-ben még csak 4,4 százalékot tett ki a különböző megújuló energiaforrások összessége, 2014-től 7,3 százalékon stabilizálódott a részarány, a támogatásoknak köszönhetően pedig 2016-tól ismét nőni kezdett. Ahogyan megírtuk, tavaly 8,5 százalékot tettek ki a megújulók. (MOA)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom