Gazdaság

Egyre nő a kereslet a vidéki ingatlanokra

Sok társasházfejlesztőnek iparkodnia kell az eladással, hogy az ötszázalékos áfával tudja értékesíteni a befektetését

Július első közepén 46 százalékkal több újlakáshirdetésből válogathattak a vevők, mint egy évvel korábban. A községekben másfélszeres növekedés következett be. Az új lakások pedig drágábbak lettek.

Egyre nő a kereslet a vidéki ingatlanokra
A kínálat bővülése mellett az érdeklődés mérsékelten nőtt éves szinten
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A várakozásoknak megfelelően az idén megnőtt az új lakások kínálata, ugyanis építőipari termelés kiemelkedő bővülésében szerepet játszó lakásépítés ért az utolsó fázisba az ötszázalékos – kedvezményes – lakásáfa kifutása előtt. Országszerte július első két hetében 46 százalékkal több újlakáshirdetés volt, mint egy évvel korábban – derült ki az Ingatlan.com legfrissebb újlakáspiaci elemzéséből. Balogh László, a cég vezető gazdasági szakértője azt mondta: kiugró emelkedés látható a községekben, ahol július közepére egy év alatt száznegyvenhat százalékkal csaknem ötszázra nőtt az újlakáshirdetések száma.

Budapesten huszonkilenc százalékos növekedés történt, így több mint háromezer hirdetésben kínáltak új lakásokat, a megyei jogú városokban pedig negyvennégy százalékkal fokozódott a kínálat, ez 856 hirdetést jelentett. A szakember hozzátette: a társasházak esetében a beruházók csak a típuslakásokat hirdetik meg, így a valós kínálat ennél jóval nagyobb lehet.

Az új lakásoknál a kínálat bővülése mellett a kereslet mérsékelten nőtt éves szinten. Júniusban országszerte megtorpanás volt érezhető az újépítésű lakások iránti érdeklődésekben, de júliusban véget ért a kivárás, ami az állami támogatások kibővítéséhez volt köthető. Érdekes fejlemény, hogy az idei második negyedévben a vidéki újlakáspiacikereslet folyamatosan elszakadt a budapestitől, tehát az utóbbi pár hónapban a fővároson kívül jobban élénkült a kereslet az új lakások iránt – fogalmazott Balogh László.

Részben emiatt, részben pedig az építkezési kiadások emelkedése miatt az árak is feljebb mentek. Az új lakások átlagos kínálati négyzetméterára Budapesten tizenkilenc százalékkal 856 ezer forintra nőtt tavaly júliushoz képest. A megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban húszszázalékos drágulás történt a kínálati árak alapján, így egy négyzetmétert átlagosan 491 ezer forintért kértek az eladók. A szakember azt is elmondta, hogy sok társasházfejlesztőnek iparkodnia kell az eladással, hogy a kedvezményes ötszázalékos áfával tudja értékesíteni a lakásait. Balogh László azonban kiemelte, hogy bár a kínálat jelentősen nőtt, a megépült lakások számában továbbra is nagyon jelentős eltérések vannak az országon belül. Az első negyedévben országos átlagban 3,7 átadott új lakás jutott tízezer lakosra. Ennél mindössze négy megye Győr-Moson-Sopron, Pest, Csongrád, Veszprém, valamint Budapest ért el jobb eredményt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom