Gazdaság

Beruházási aktivitást hozott az erőteljes növekedés

Tovább tartott tavaly a hazai munkaerőpiac lendülete, mint korábban

Jóval az uniós átlag felett nőtt a magyar gazdaság tavaly, a kedvező folyamatok pedig párhuzamosan a munkaerőhiány és az árak növekedését is magukkal hozták – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal Magyarország 2018 című átfogó kiadványában.

A magyar gazdaság teljesítménye a tavalyi év egészében 4,9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, így a 2013-ban kezdődött gazdasági konjunktúra 2018-ban is folytatódott – állapítja meg Magyarország 2018 című évösszegző kiadványában a Központi Statisztikai Hivatal. A részletes számsorokból kiderül még az is, gazdaságunk bővülésének üteme illeszkedett a térségünk országait jellemző GDP-növekedésbe. Tavaly a visegrádi országok az uniós átlagot meghaladóan emelkedtek, miközben az EU gazdasága és ezen belül a fontosabb nemzetgazdaságok lanyhuló ütemben növekedtek. Hazánk legjelentősebb külgazdasági partnerének számító Németország GDP-je 1,4 százalékkal nőtt. A globális gazdaság teljesítménye 2018-ban 3,6 százalékkal bővült az előző évhez képest, a folyamatok középpontjában leginkább az Egyesült Államok gazdaságpolitikai döntései álltak. A majd ötszázalékos növekedéshez a termelési oldalon leginkább a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá, de számottevően támogatta a bővülést az ipar és a kis súlyú építőipar is.

A felhasználási oldalon az egy évvel korábbihoz hasonlóan a háztartások tényleges fogyasztása mellett a beruházások alakulása segítette a gazdasági növekedést, miközben a külkereskedelem összességében lassította – állapítja meg a KSH összegzése. A gazdasági növekedéssel párhuzamosan 2018-ban tovább tartott a hazai munkaerőpiac bővülésének lendülete is, a foglalkoztatottság és a munkanélküliség a korábbi évekhez hasonlóan javuló tendenciát mutatott. A munkaerőpiac a munkaerőhiány jeleit mutatja, a potenciális munkaerő-tartalék csökkent, az üres álláshelyek száma tovább nőtt. Írtuk, ezzel párhuzamosan csökkent a közfoglalkoztatottak száma. Részben a munkaerőpiaci viszonyok, részben kormányzati intézkedések hatására folytatódott az erőteljes bérkiáramlás a gazdaságban. A családi adókedvezmény figyelembevételével a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi nettó átlagkeresete 11, reálkeresete 8,2 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. A lakosság javuló jövedelmi helyzete hozzájárult a háztartások fogyasztásának dinamikus bővüléséhez, számottevően segítve a GDP növekedését. Ennek eredményeként a lakosság utazási és vásárlási kedve is nőtt.

A GDP növekedésének fontos pillére volt a gazdasági szereplők javuló beruházási kedve és az uniós források felhasználása. A költségvetési szervek mellett a legalább ötven főt foglalkoztató vállalkozások is növelték beruházási teljesítményüket. A folyamatok együttes hatására a termékbehozatal volumennövekedése meghaladta az exportét, emiatt 2017-hez hasonlóan a külkereskedelem mérsékelte a gazdaság bővülését.

Az éves jelentés megállapítja még, hogy a tavalyi gazdasági növekedés szinte minden területen az áremelkedés ütemének gyorsulásával járt együtt. A fogyasztói árak 2017-hez képest 2,8 százalékkal nőttek, nagyobb mértékben, mint az uniós átlag. A termelői árak a mezőgazdaságban 2,7, az iparban 5,5, az építőiparban 9,5 százalékkal emelkedtek. A termék-külkereskedelemben a kivitel forintárszínvonala három, a behozatalé négy százalékkal nőtt, a drágulás a lakáspiacon is folytatódott.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom