Gazdaság

Augusztusban jöhet a fordulat a lakáspiacon

Az árak az egyes városrészek adottságai alapján eltérnek a fővárosban, ugyanakkor a korábbiakhoz képest a kedvelt területeket illetően nincs változás

A IV. és XV. kerületben is megtorpant az elmúlt két-három hónapban az ingatlanpiac eddigi lendülete. Ennek több oka is lehet, de alapvetően a kormány által meghirdetett családtámogatási lehetőségek miatti kivárás állhat a háttérben.

Augusztusban jöhet a fordulat a lakáspiacon
A vevők a jó közlekedéssel rendelkező, központi helyen lévő, de nem főútra néző lakásokat részesítik előnyben
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A lelassuló forgalom közvetlen hatása, hogy az ingatlanközvetítők most már nem tudják az elmúlt években megszokott rövid határidővel értékesíteni az általuk közvetített ingatlanokat – derült ki Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetőjének lapunknak küldött közleményéből. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy ennek ellenére az árak tovább emelkedtek az elmúlt fél évben.

Tapasztalatai szerint az alku mértéke sem növekedett: még mindig rendkívül szerény a különbség például a panelek és garzonok eladási és hirdetési árai között, legfeljebb száz-háromszázezer forintos árengedményekről beszélhetünk továbbra is ebben a kategóriában. A nagyobb értékű ingatlanoknál ugyanakkor az alku mértéke is nagyobb, olykor eléri az öt százalékot is. A leginkább persze még mindig a másfél–két–két és fél szobás lakásokat keresik az érdeklődők, melyek értékesítési ára a két észak-pesti kerületben huszonöt-harmincmillió forint között alakul.

Látható, hogy az árak az egyes városrészek adottságai alapján eltérőek, ugyanakkor a korábbiakhoz képest a kedvelt területeket illetően nincs változás: a vevők a jó közlekedéssel rendelkező, központi helyen lévő, de nem főútra néző lakásokat részesítik előnyben. Ez azt jelenti, hogy Újpesten a metró vonzáskörzete, Újpalotán pedig a Nyírpalota, Páskomliget, Kőrakás park a favorit az érdeklődők között. Ezekben a városrészekben az átlagosnál gyorsabban lehet eladni az ingatlanokat. A befektetői érdeklődés a szakértő tapasztalatai szerint továbbra is erős: körülbelül a vásárlók negyede-harmada kiadási céllal vásárol, elsősorban felújított vagy jó állapotú lakásokat. Azért a felújítottat keresik elsősorban, mivel a szakemberhiány miatt a felújítások ma igen nehézkesek és drágák – fogalmazott a szakértő.

A másik oldalt tekintve az látszik, hogy sokan vásárolnak hitelre, a vevők negyven–ötven százaléka is felvesz valamekkora kölcsönt a vásárláshoz. Ennek átlagos mértéke tíz-tizenkétmillió forint között alakul.

Egyelőre viszont a babaváró támogatás és a használt lakásokra felvehető nagyobb csok-kedvezmény hatása még nem érzékelhető. Balla Frigyes szerint a folyamat időigénye miatt július végére várják az első ilyen vásárlókat. Akkor derül ki, hogy ez mekkora lendületet ad az ingatlanpiacnak. Várakozásai szerint ugyanakkor a mostani bizonytalankodás már legfeljebb csak ebben a hónapban érezhető, augusztustól mindenképpen fellendülésre számít. Ennek hátterében az áll, hogy a realizálódó támogatásoknak köszönhetően nőni fog a fizetőképes kereslet –hívta fel a figyelmet a szakértő.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom