Gazdaság

Önerőként is szolgálhat a babaváró támogatás

Az új konstrukció kombinálható a lakáshitellel, ha az előbbi felvételétől számítva kilencven napon belül igénylik

A babaváró hitel a legtöbb banknál önerőként is beszámítható, ha a folyósítástól számított kilencven napon belül igényeljük a lakáshitelt is.

Önerőként is szolgálhat a babaváró támogatás
A pénzintézetek hitelajánlataikkal igazodtak a családpolitikához
Fotó: MH/Ficsor Márton

A piaci kamatozású lakáshitelek népszerűsége nem csökken – derült ki a Bank360 felmérésből. Közleményükben kiemelik, hogy a jegybank legfrissebb adatai szerint 86,71 milliárd forintnyi ilyen típusú hitelt vettünk fel csak májusban, 13,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A felvett kölcsönök átlagos hiteldíjmutatója 5,09 százalék volt, ami némileg magasabb, mint az egy hónappal korábbi 4,90 százalékos átlag THM. Az átlagnál messze kedvezőbb kölcsönöket vehetünk fel a gyakorlatban a bankoktól, mintha piaci kamatozású kölcsönből finanszíroznánk lakáscéljainkat.

A szakportál kalkulációi szerint tízmillió forintot húszéves futamidőre már akár 4,02 százalékos THM-mel is felvehetünk, ez nagyjából ötezer forinttal kedvezőbb az induló havi törlesztőrészlet tekintetében, ötéves kamatperiódus mellett.

Június végén, július elején is sok bank módosított a piaci lakáshitel-ajánlatain. Az UniCredit Banknál a maximálisan igényelhető hitelösszeg negyvenmillió forintról hatvanmillió forintra emelkedett, míg a Reiffeisen Bank és a Takarékcsoport is csökkentette kamatait.

A Bank360 szerint továbbra is kedvező kamatszintek mellett igényelhetünk jelzáloghitelt, ha nem élnénk az akár kamatmentes tízmillió forintos babaváró kölcsönnel. Ugyanakkor a két konstrukció kiegészítheti egymást, ha pél­dául problémát jelent a lakáshitelnél a jellemzően 20-30 százalékos önerő igazolása, ami egy húszmillió forintos hitel esetében akár hatmillió forint is lehet. A babaváró hitel viszont a legtöbb banknál önerőként is beszámítható, ha a folyósítástól számított kilencven napon belül igényeljük a lakáshitelt is. Az igényelt hitelösszeg jegybanki rendelet által meghatározott részig, legfeljebb hetvenöt százalékig használható önerőként. Azaz tízmillió forint babaváró kölcsönből 7,5 millió forintot használhatunk fel önerőként.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom