Gazdaság

Rákapcsoltak a nagyvárosok

Évek óta egyre élénkebb a nem budapesti lakáspiac, most a családi otthonteremtési kedvezmény bővítése adott újabb lökést a keresletnek

A júniusi visszaesés és kivárás után a vidéki nagyvárosokban – részben a csok-os támogatások miatt – július első hetében öt százalékkal nőtt a kereslet a lakások és házak iránt, míg Budapesten stagnálás volt megfigyelhető. A kétgyermekes családok az államilag támogatott hitel és a vissza nem térítendő támogatás 11,43 millió forintos összegéből 25-92 extra négyzetmétert vehetnek a nagyvárosokban.

Rákapcsoltak a nagyvárosok
Minden második ingatlant hitelre vásároltak a vevők
Fotó: MH

Fordulat látható a lakáspiacon, legalábbis a nagyvárosokban komolyabb élénkülés ment végbe, mint Budapesten – derült ki az Ingatlan.com lapunknak küldött elemzéséből, amely többek között azt vizsgálta, hogy június végéhez képest július első hetében mennyivel nőtt a lakások iránti kereslet Budapesten és több mint húsz nagyvárosban. Miközben Budapesten stagnált a kereslet, az Ingatlan.com által vizsgált városokban átlagosan öt százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakóingatlanokra. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: a vidéki lakáspiac már évek óta egyre élénkebb, most pedig a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítése adott újabb lökést a keresletnek. A legtöbb nagyvárosban a júniusi visszaesést és kivárást felváltotta az érdeklődések számának növekedése.

Az Ingatlan.com elemzése szerint ugyanis a lakások iránti érdeklődés a szóban forgó időszakban Tatabányán 36 százalékkal nőtt, Dunaújvárosban harminc százalékkal, Békéscsabán pedig 21 százalékkal.

A vizsgált városok többségében emelkedett a kereslet, csak néhány településen, például Nyíregyházán, Szolnokon és Szekszárdon volt csökkenés. Az elemzés azt is megvizsgálta, hogy a különböző városokban a csok keretében július 1-jétől a kétgyermekes családoknak járó tízmillió forintos, államilag támogatott lakáshitel és a gyermekekre járó, 1,43 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatás összege hány négyzetméterre elég. A 11,43 millióból Salgótarjánban több mint kilencven négyzetméter kijön az Ingatlan.com kínálati adatai szerint, Hódmezővásárhelyen ez az összeg csaknem ötven négyzetméterre, Békéscsabán pedig 48 négyzetméterre elég. Még az országon belül legdrágábbnak számító Budapesten is 16 négyzetméterrel, vagyis egy szobával nagyobb lakáshoz juthatnak az érintettek.

Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzügyi szakértője a közleményben kiemelte, hogy a használt lakásra is felvehető, tíz és 15 millió forintos, államilag támogatott lakáshitel kedvező konstrukció, a kamata ugyanis maximum évi három százalék lehet fixen. A kedvezményes hitel azért is népszerű lehet, mert már eddig is minden második lakást hitelre vásároltak a vevők. Sok feltételnek kell megfelelni, és a bankok eljárásrendje is eltérő lehet, ezért az igénylőknek érdemes szakértőhöz fordulniuk, aki tisztában van minden részlettel – tette hozzá.

A szakértő hangsúlyozta azt is, hogy bár kétségtelenül kedvező az államilag támogatott lakáshitel, de csak azok vegyék fel, akik hosszú távon is vállalni tudják a törlesztést, amelynek összege a futamidő alatt nem változik.

Kapcsolódó írásaink

Elveszti előnyeit a déli tájolás

ĀA legtöbb esetben az új építésű projektek legfelső szintjén nagy teraszos penthouse lakásokat alakítanak ki, amelyeket nem feltétlenül dobnak piacra az értékesítés kezdetekor