Gazdaság

Csökkent azoknak a száma, akik pénzhiány miatt nem nyaralnak

Bankkártya helyett javasolt mobilapplikációt használni utazásnál

A tavalyinál öt százalékkal többen, a megkérdezettek hatvannégy százaléka megy nyaralni idén, és több pénzt is fognak költeni egy friss kutatás szerint.

Nyaralásra a tavalyinál kicsit többet, átlagosan 169 ezer forintot szánnak a megkérdezettek. Szinte minden demográfiai csoportban érzékelhető a nyaralók számának bővülése, de különösen a nők, a harmincas éveikben járók, a falun élők és a százhetvenezer forint alatti háztartási jövedelműek körében jelentős a növekedés – derül ki a Budapest Bank lapunknak megküldött felméréséből.

A Magyar Fürdőszövetség bízik abban, hogy a kutatás trendjének megfelelően idén is tovább bővül a hazai turizmus, amit még mindig a fürdőágazat húz leginkább.

A vendégéjszakák csaknem háromnegyede turisztikailag jelentős fürdővel rendelkező desztinációkban realizálódik. A fürdők is egyre inkább ösztönzik vendégeiket a készpénzmentes fizetési módok alkalmazására, határozottan terjednek a mobil digitális technológiák e téren is – mondta el lapunknak Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

A fent említett vizsgálat arra is rámutat, hogy csökkent azoknak az aránya, akik azért nem mennek nyaralni, mert nincs rá pénzük, az otthon maradók majdnem fele nem anyagi okokból hagyja ki a nyári utazást. A megkérdezettek az elmúlt két évben átlagosan nyolc napot szántak nyaralásra, idén viszont kilencet. A felmérés kitér a fizetési módokra is. A visszajelzések szerint nyolcvannégy százalékról hetvenkilenc százalékra csökkent a készpénzes fizetés. A bankkártyások aránya nem változott, a mobilfizetés részesedése ugyanakkor két százalékról négy százalékra nőtt. Somogyi Péter, a Budapest Bank lakossági termékmenedzsment-vezetője biztonsági okokra hivatkozva a közleményben azt javasolja, hogy a nyaralók ne vigyenek magukkal több bankkártyát, használják inkább a banki mobilfizetési applikációkat. Ezekben több kártya is digitalizálható, így azokból bármikor választani lehet, és a hozzájuk tartozó beállítások is azonnal elérhetők – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom