Gazdaság

Töretlen a lakossági állampapír népszerűsége

A portfólió racionalizálásának eredményeként a magyar háztartások a legnépszerűbb hat terméket vásárolhatják a forgalmazóknál a nyár eleje óta

A lakossági állampapírok fontos szerepet töltenek be az államadósság belső forrásból történő finanszírozásában. Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) célja, hogy a 2018 végén a háztartások birtokában levő mennyiség öt év alatt megduplázódjon.

Az év első felében több mint ötszázmil­liárd forinttal emelkedett a lakossági állampapírok állománya. Mint azt tegnap az ÁKK hírül adta, az év második negyedévében 570,7 milliárd forintos állománybővülést követően 8067,9 milliárd forintra emelkedett a lakossági forint állampapírok állománya. Az euróalapú állampapírral együtt a teljes mennyiség 8217,6 milliárd forintot tesz ki. Az ÁKK az első félévben összességében 552,2 milliárd forintos állománybővülést realizált, ami csaknem hetven százaléka a finanszírozási tervben a teljes évre meghatározott mennyiségnek.

A június 3-tól bevezetett Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Egy hónap alatt rekordmagas, több mint 882 milliárd forintos értékesített mennyiséget könyvelhetett el az adósságkezelő. Ezzel egy időben, az állampapír-portfólió racionalizálásának eredményeként, a háztartások a legnépszerűbb hat terméket vásárolhatják a forgalmazóknál június 1-je után. Ezek a MÁP Plusz, az Egyéves Magyar Állampapírok (1MÁP), a Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP), a Magyar Posta hálózatában nyomtatott formában vásárolható egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyek, valamint a Pré­mium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) és a Babakötvény, amelyek a Magyar Államkincstár fiók­jaiban érhetők el. Mint azt az ÁKK tegnap közölte, cél, hogy a 2018 végén a háztartások birtokában lévő mennyiség 2023 végére elérje a tizenegyezermilliárd forintot.

Az értékesítési adatok szerint az inflációkövető PMÁP népszerűsége töretlen. Ez az állampapír azok számára jelent alternatívát, akik biztos reálkamatot kívánnak elérni. Az 1MÁP állománycsökkenésének jelentős részét okozhatta, hogy azok lejáratakor nem a megújítás mellett döntöttek a kisbefektetők, hanem vélhetően kivártak, és MÁP Pluszt vásároltak. Az FMÁP és a 2MÁP lejáratok után is hasonló okokból nem újította meg a befektetéseit a lakosság. Varga Mihály pénzügyminiszter a közelmúltban mondta, hogy az államadósság mértéke 2020 végére a bruttó hazai termék hatvanhét százalékára csökkenhet.

Lakossági állampapírok adatai
Lakossági állampapírok adatai
Fotó: Államadósság Kezelő Központ

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom