Gazdaság

Nőhet a kereskedelmi egyenleg

Hétindító. Tovább csökken az ipari termelés Németországban

Több fontos makrogazdasági adat is napvilágot lát a héten Magyarországon és globális szinten is.

Európában Németországra érdemes figyelni, hiszen kiderül, májusban hogyan teljesített a nyugat-európai ország ipara. Az elemzők az előző, mínusz 1,8 százalékos adat után arra számítanak, hogy 3,2 százalékkal csökken az ipari termelés. Ugyanitt a májusi külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleget publikálják, amelyekben nem várható változás.

Szerdán a Brexit előtt álló briteknél derül ki, tovább romlott-e a külkereskedelmi mérlegük. Az ipari termelésük mutatói viszont pozitív irányba mozdulhatnak. Az Egyesült Államokból a jelzáloghitel-igénylések júliusi adatai érkeznek. Szintén szerdán lesz az amerikai jegybank kamatdöntése. Izgalmas kérdés, hogy lesz-e kamatcsökkentés – nyilatkozta lapunknak Blahó Levente, a Raiffeisen Bank makrogazdasági elemzője. A kínai fogyasztói árindex és az export is a hét közepén jelenik meg. Utóbbinál érdekes lehet, hogy mennyire nyomta meg a távol-keleti ország gazdaságát a vámháború.

Csütörtökön a tengerentúlról inflációs adat érkezik. A maginfláció jelenleg két százalék, és ez lehetett júniusban is, míg a fogyasztói árindex enyhén csökken, 1,8 százalékról 1,6 százalékra. Nyilvánosságra kerülnek továbbá a tartós friss munkanélkülisegély-kérelmek júniusi számai is. Pénteken Japán legfrissebb ipari termelési adatai várhatók.

Hazánkban ma nyilvánosságra kerül a júniusi magyar államháztartási egyenleg. Holnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a májusi külkereskedelmi mérleg adatait közli. Mintegy százmillió eurós növekedésre lehet számítani (245 millióról 352 millió euróra). Szintén kedden közli a KSH a júniusi fogyasztói árakat. Szerdán adja ki a Magyar Nemzeti Bank a június 25-i kamatdöntő ülés rövidített jegyzőkönyvét. Csütörtökön a kereskedelmi szálláshelyek májusi forgalma jön ki. Pénteken jelenik meg a májusi ipari termelés részletes statisztikájának második becslése.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom