Gazdaság

Csökkentik a munkásszállók a munkaerőpiaci feszültségeket

A dolgozók mobilitását segíti a lakhatási támogatás kiterjesztése – mondta Varga Mihály

A kormány által indított program keretében eddig 22 munkásszálló építéséről, összességében nyolcmilliárd forintnyi beruházásról született döntés, ami háromezer munkavállaló elhelyezését teszi lehetővé.

Csökkentik a munkásszállók a munkaerőpiaci feszültségeket
A szakképzési rendszer egyre inkább a gazdaság igényeihez igazodik
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A magyar gazdaság 2013 óta töretlen fejlődésével párhuzamosan erősödik a szakképzett munkaerő iránti kereslet, ezért a kormány több módon is támogatja a munkaerő országon belüli mozgását – mondta tegnap Varga Mihály pénzügyminiszter Mórahalomon. Varga Mihály a homokháti kisvárosban épült 94 férőhelyes Szent Benedek Munkásszálló átadásán azt mondta, bízik abban, hogy a kormány intézkedései jelentősen hozzájárulnak a munkaerőpiaci feszültségek enyhítéséhez, és minden vállalkozás, amely fejleszteni kíván, hozzájut a szükséges munkaerőhöz. A kormány által indított program keretében eddig 22 munkásszálló építéséről született döntés, összességében nyolcmilliárd forintból, ez háromezer munkavállaló elhelyezését teszi lehetővé. Ősztől már nemcsak önkormányzatok, hanem magánvállalkozások is pályázhatnak munkásszállás építésére – tudatta a miniszter. Hozzátette, hogy a munkaerő mobilitását segíti a lakhatási támogatás kiterjesztése is.

A szakképzési rendszer átalakításával pedig az oktatást egyre jobban a gazdaság igényeihez igazítják – idézte a tárcavezetőt a távirati iroda. Varga Mihály kifejtette, a világgazdaságban a lassulás jelei mutatkoznak, ezért a magyar gazdaság eddig elért eredményeit meg kell védeni. Ennek érdekében a kormány átfogó Gazdaságvédelmi akciótervet dolgozott ki, amelynek legfontosabb célja a munkahelyek, az emelkedő bérek és a családtámogatások megőrzése mellett az, hogy a magyar gazdaság teljesítménye hosszú távon is meghaladja az uniós átlagot. A politikus a megvalósuló intézkedések között említette a szociális hozzájárulási és a kisvállalati adó júliustól érvényes csökkentését, a decemberi adóelőleg-feltöltési kötelezettség megszüntetését, a szálláshely szolgáltatást terhelő áfa mérséklését 18-ról öt százalékra.

Nógrádi Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) a távirati iroda beszámolója szerint elmondta, a rendszerváltást követően Mórahalom a 34 leghátrányosabb térség közé tartozott, a településen élők szinte kizárólag a mezőgazdasági árutermelésre alapozták megélhetésüket. Az elmúlt 25 évben megvalósított gazdaságfejlesztési program keretében az önkormányzat száz hektáros ipari parkot hozott létre. A korábban az ötezret alig meghaladó lakosság 7200-ra nőtt, és évente további száz fővel gyarapszik. A polgármester hangsúlyozta, Mórahalom egészségügyi ellátást nyújt az egész térségnek, valamint a határon túlra is, és a város közigazgatási szolgáltatásait is nagy számban veszik igénybe a Vajdaságban élő magyar állampolgárok. Az önkormányzat elsőként adott be pályázatot a munkásszállás építésére. A kétszintes, húsz lakóegységes, 94 férőhelyes Szent Benedek Munkásszálló építésének 441 millió forintos költségéből 263 millió forintot kormányzati támogatás fedezett, a fennmaradó rész az önkormányzat önereje volt.

Kapcsolódó írásaink